"1000 banen weg bij de PKN"

in Christelijk Nieuws

Bij de protestantse kerken verdwijnen de komende jaren zeker 1000 van de 5000 banen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van CNV en de werkgeversorganisatie van PKN. Het betreft voornamelijk musici en administratieve krachten, maar ook het aantal kosters en pastoraal werkers zal in aantal afnemen.

(imported body)

Het betreft voornamelijk musici en administratieve krachten, maar ook het aantal kosters en pastoraal werkers zal in aantal afnemen. Daartegenover hoopt de kerk dat vrijwilligers het werk grotendeels overnemen.
 
Niet alleen krimpt het ledenaantal waardoor de inkomsten slinken, maar zijn ook er minder giften waardoor de PKN gedwongen wordt mensen te ontslaan, schrijft de krant. Het is echter niet zo dat 1000 mensen de komende jaren op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. Een groot gedeelte van de arbeidsplaatsen die vrijkomen door mensen die met pensioen gaan zullen niet worden opgevuld.
 
Desalniettemin moeten nieuwe inkomstenbronnen worden aangeboord, zegt CNV-voorzitter Wietse Klukhuhn in de krant. Zo zou de koster ook bijgeschoold kunnen worden tot horecamedewerker. Ook moeten medewerkers in meer gemeenten inzetbaar zijn.
 
Samenvoegen van gemeenten lijkt evenwel onvermijdelijk, suggereert de krant.
 
Bron: RTV Utrecht/IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons