Zware tijden voor christenen in Irak

in Christelijk Nieuws

Het zijn moeilijke tijden voor christenen in Irak. Na enkele jaren van afname is het veelal sektarische geweld in Irak sinds april fors toegenomen. Volgens de Verenigde Naties heeft het geweld dit jaar aan zeker 2500 Irakezen het leven gekost.

Een belangrijke oorzaak van dit geweld is volgens NOS-correspondent Lex Runderkamp de oplopende spanning tussen Iraakse sjiieten en soennieten. Veel Iraakse sjiieten en soennieten nemen deel aan de burgeroorlog in het naburige Syrië.

Fatwa
In 2011 kwamen de religieuze leiders van deze partijen nog bij elkaar in Kopenhagen om het sektarische geweld tussen beiden - waar ook veel christenen onder leden- aan te pakken. In Kopenhagen werd een fatwa opgesteld die onder meer het vermoorden van ‘Mensen van het Boek’ (christenen en joden) verbiedt. 
 
Oorlogsvoet
“Nu de soennieten en de sjiieten op oorlogsvoet zijn, komt ook de afspraak om christenen met rust te laten te vervallen”, zegt NOS-correspondent Lex Runderkamp die momenteel in Irak verblijft.  

Aanslagen
Runderkamp vertelt dat christenen doodsbang zijn voor de vele aanslagen die nu in Irak plaatsvinden. “Een priester van de Anglicaanse kerk in Bagdad met wie ik contact heb, heeft zware beveiliging nodig”. Het is voor veel christenen volgens Runderkamp dan ook “heel beangstigend om hun eigen wijk uit te komen. De angst om te verdwijnen en te worden vermoord is groot”.
 
Kerk
De Anglicaanse kerk in Bagdad probeert zich zo behulpzaam mogelijk op te stellen. Zo deelt de kerk voedsel uit in de wijk aan zowel moslims als christenen en organiseert zij praatgroepen voor vrouwen. Het bezorgt de kerk volgens Runderkamp  “een goede naam onder moslims in de wijk”, maar er is ook angst dat moslims van buiten de wijk druk gaan uitoefenen op hun geloofsgenoten.

Overleven
Het christendom heeft in de Arabische regio volgens de NOS-correspondent alleen kunnen overleven door de autoriteiten niet te bedreigen. “Dat kerken proberen ‘in the picture’ te komen door goed te doen is zowel een natuurlijke als noodzakelijke houding voor de kerk.”

Vluchten
Sinds de inval van de Verenigde Staten in 2003 heeft zo’n tweederde van alle christenen Irak verlaten. “Veel christenen die nu nog in Irak wonen willen puur uit lijfbehoud het geweld ontvluchten maar missen daarvoor het geld en de juiste relaties”, aldus Runderkamp.
 
 
Reportage ‘Religie groot probleem in Irak’
Op 14 maart 2012 zond Nieuwsuur de reportage ‘Religie groot probleem in Irak’ van Lex Runderkamp uit. In deze reportage wordt de priester van de Anglicaanse kerk in Bagdad  uitgebreid geïnterviewd.
<object width="352" height="198"><param name="movie" value="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf" /><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="true" /><param name="flashvars" value="tcmid=tcm:5-1219267" /></object><object width="352" height="198"><param name="movie" value="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf" /><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="true" /><param name="flashvars" value="tcmid=tcm:5-1219267" /></object><object width="352" height="198"><param name="movie" value="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf"></param><param name="allowfullscreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="true"></param><param name="flashvars" value="tcmid=tcm:5-1219267" /><embed src="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="352" height="198" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" flashvars="tcmid=tcm:5-1219267"></embed></object>
 
Reportage ‘Christenen in Aleppo onder druk’
Bekijk hieronder de reportage die Runderkamp maakte over christenen in de Syrische stad Aleppo.
<iframe id="player-512540" src="http://nos.nl/embed/?id=e:512540&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" width="550" height="309"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons