"Veel christelijke boekhandels gaan verdwijnen"

Branchevereniging: "Bol.com is niet tegen te houden"

in Christelijk Nieuws

In de komende jaren moet een groot deel van de christelijke boekhandels de deur sluiten. Misschien zelfs de helft van de 230 die er nu zijn. Dat verwacht directeur Els de Jong-Van Gurp van de Branchevereniging voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak. Zij zegt dat in het nieuwe nummer van Uitdaging.

(imported body)

Vorig jaar 2012 sloot de branche af met een omzetverlies van negentien procent. Veel winkels zijn volgens haar niet in staat met hun tijd mee te gaan. "Met alleen maar boeken verkopen kom je er echt niet meer", zegt ze. Dat de sector zal uitsterven, gelooft De Jong niet. "Er zijn al veel boekverkopers op de goede weg, omdat ze begrijpen dat deze tijd sterk ondernemerschap van hen vraagt. Ze denken verder dan de verkoop van boeken en zoeken hun eigen manier om onderscheidend te zijn."

Maar van de noodzaak daarvan lijkt nog niet iedere christelijke boekhandelaar overtuigd. De vereniging is bezig een databank te ontwerpen, waarin mogelijk ook bol.com geïnteresseerd zou kunnen zijn. Op de vraag of zij het concept aan de mammoet-organisatie zou willen verkopen, zegt ze: "Wie weet, ik wijs het niet per definitie af. Ik heb niet de illusie dat Bol.com tegen te houden is". Maar volgens haar hebben fysieke boekwinkels veel om zich positief te onderscheiden van webwinkels als die van Bol. "Daarvoor is nodig dat je de mouwen opstroopt. Je gaat het niet redden met achterover zitten en hopen op de terugkeer van betere tijden. Die komen er niet."

Bron: Uitdaging

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons