Uitspraken paus homoacceptatie maken veel los

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft maandag met zijn uitspraken over homoseksualiteit veel los gemaakt. Ruim een half jaar na de kersttoespraak van zijn voorganger Benedictus XVI, die zich verzet tegen het homohuwelijk, liet hij een hele andere toon horen.

(imported body)

Paus Franciscus heeft maandag met zijn uitspraken over homoseksualiteit veel los gemaakt. Ruim een half jaar na de kersttoespraak van zijn voorganger Benedictus XVI, die zei te hopen dat zijn kerk de krachten zou bundelen met andere religies tegen het homohuwelijk, liet hij een hele andere toon horen.

In een vliegtuig dat hem terugbracht na zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in Brazilië, zei de paus tegen journalisten dat homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden en moeten worden geïntegreerd in de samenleving. "Als iemand homo is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik om hem te veroordelen?", aldus de paus. Hij verwees naar de catechismus, waarin staat dat homoseksuele geaardheid geen zonde is. Het is volgens Franciscus pas een zonde als iemand homoseksuele handelingen verricht. De catechismus is een dik boek dat een samenvatting geeft van de katholieke leer.

COC, de belangenvereniging voor LHBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) in Nederland, ziet de uitspraken van de paus als een stap in de goede richting. "We zijn er nog lang niet, maar dit is een stap in de goede richting", zo vertelde een woordvoerder, die verder aangaf blij te zijn dat de woorden in ieder geval milder van toon zijn dan die van zijn voorganger. Wel vindt het COC de uitspraak dat het een zonde is als mensen homoseksuele handelingen verrichten "een brug te ver".

Hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest reageerde verheugd. "De leer blijft op zich hetzelfde. Maar deze paus benadert zaken vanuit de alledaagse praktijk, vanuit persoonlijke ontmoetingen", zei hij. "Hij ziet mensen als een gift, een geschenk. Het is een 'mensenmens'."

Kerkhistoricus Peter Nissen uit Nijmegen vindt de uitspraken ook opvallend, al zijn ze in zijn ogen niet nieuw. "In de catechismus van de katholieke kerk uit 1992 staat ook dat homoseksuelen met respect behandeld moeten worden", zo geeft hij aan. "Alleen werd dit punt nooit beklemtoond door vorige pausen. Dat maakt het daarom wel bijzonder."

 

Bron: ANP

 

<object width="485" height="270"></object>

 

 

 

 

 

Video op site Nieuwsuur

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons