'Troepen Egypte beschermden christenen niet'

in Christelijk Nieuws

Veiligheidstroepen hebben begin deze maand in de buurt van de Egyptische stad Luxor belaagde christenen aan hun tragische lot overgelaten. Dat meldde dinsdag de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de nalatigheid van de troepen schandalig noemt. Volgens Amnesty gebruiken het leger en de politie onnodig veel geweld tegen demonstranten, maar doen ze niets om weerloze burgers te beschermen, als hun leven wordt bedreigd.

(imported body)

Amnesty klaagt over 18 uren van geweld in het dorp Nagaa Hassan ten westen van Luxor, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Daar werden op 5 juli, kort na de militaire staatsgreep, christenen belaagd en vermoord door een menigte. Veiligheidstroepen ondernamen vrijwel niets om het geweld te stoppen.

De menigte viel kopten aan, zoals de orthodoxe Egyptische christenen worden genoemd, met als aanleiding de vondst van een lijk van een moslim. Meer dan 100 woningen of winkels van christenen werden aangevallen en de meeste geplunderd en verbrand. Tijdens de 18 uren van geweld werd een vergeefs beroep gedaan op de autoriteiten om bescherming te bieden. Agenten die toevallig aanwezig waren hebben in een geval vrouwen en kinderen uit een belaagde woning geëvacueerd, maar lieten de jongens en mannen achter, zoals de bloeddorstige menigte had geëist. Zeker vier in het nauw gedreven kopten werden vermoord en vier anderen verwond.

 

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons