The Passion binnenkort overal in Nederland?

Marco van der Straten blogt over lokale dominees met passie

in Mediatips

Natuurlijk, ik hoor wel eens verhalen van kerken waar jongeren het moeilijk hebben. Waar weinig begrip lijkt voor het feit dat ze niet mínder geloven dan de ouderen in de kerk, maar soms in vorm wel ánders. Andere vormen, andere wegen, maar wel met het doel om het geloof in God te beleven en samen met anderen geestelijk te groeien. Er is nog wel eens koudwatervrees, alsof het aanpassen van vormen van kerk-zijn direct wat aan geloof beleden wordt overboord zet.

Dominees – en anderen - met passie zijn nodig, en liefst ook met een beetje lef. Ik heb daarom deze week genoten van een gesprek met tien van zulke mensen. Een mooi gevarieerd gezelschap van predikanten, missionair werkers en andere bevlogen kerkleden ging om de tafel om ideeën uit te wisselen. De enorme aandacht voor het paasverhaal die de laatste jaren door het landelijke tv-evenement The Passion is ontstaan, stelde hen voor de vraag: ‘wat kunnen we hier lokaal mee?’. In verschillende plaatsen is in de stille week van 2013 al een kleinschalige lokale uitvoering van The Passion gehouden. Met een vergelijkbare opzet als de landelijke versie, maar dan met mensen uit de plaats zelf. Soms kwam zelfs het hele dorp in actie om mee te spelen of te kijken naar de vertolking van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.

Ik vond het prachtig om te horen. Doordat lokale kerken en gemeenten dit oppakken komt het nog dichterbij de mensen. En soms werkten kerken en gemeenten lokaal voor het eerst op een dergelijke schaal samen. Het zou prachtig zijn als in de stille week van 2014 door het hele land activiteiten zijn die mensen weer in aanraking brengen met de kern van het Evangelie. Met liedjes die niet primair bedoeld waren om het Evangelie te brengen, maar die op deze manier een totaal nieuwe betekenis krijgen. Iedere stad, elk dorp op z’n eigen manier, passend bij de lokale cultuur. Zo divers waren de ideeën ook al die uit het overleg voortkwamen. Veel ideeën, maar allemaal met dezelfde rode draad.

Wie weet, zien we komend voorjaar wel een grote pelgrimstocht door Nederland trekken, achter een groot verlicht kruis, van plaats naar plaats. Een lichtend licht voor Nederland. Als er een verhaal is dat dat waard is… Dus, mensen met passie, verenigt u!

Auteur: Marco van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons