Symposium kerk en kunst

in Christelijk Nieuws

Op zaterdag 21 september vindt in Doorn een groot interkerkelijk symposium plaats over kerk en kunst. Aanleiding is de start van de website 'Platform kerk en kunst'. Daar kunnen kerken en kunstenaars elkaar vinden om tot betere samenwerking te komen.

(imported body)

Op zaterdag 21 september vindt in Doorn een groot interkerkelijk symposium plaats over kerk en kunst. Aanleiding is de start van de website 'Platform kerk en kunst'. Daar kunnen kerken en kunstenaars elkaar vinden om tot betere samenwerking te komen. Daarbij gaat het zowel om praktische zaken zoals verzekeringen en vervoer als om ideeën en tips voor exposities en kunstwerken rond bepaalde thema's.

Een goed voorbeeld van dat laatste is de komende adventstijd, waar in veel kerken vier bijbelse vrouwen centraal staan. Het symposium geeft in enkele workshops mogelijkheden om daarbij met kunst in de kerk te werken. Titel van het symposium is de bijbeltekst over Jezus, 'Zonder beelden sprak Hij niet'.

Het symposium wordt gehouden op een bijzondere plek: in de oudste kerk van de provincie Utrecht, de Maartenskerk, en het aangrenzende moderne ontmoetingscentrum Koningshof, Kerkplein 1, in Doorn. Naast boeiende workshops en inspirerende sprekers is er ruim de tijd voor ontmoeting en uitwisseling rond kunst, kerk en kwaliteit. Zowel vertegenwoordigers van kerken als kunstenaars kunnen hun ervaringen delen.

Inleiders op het symposium zijn Marleen Hengelaar-Rookmaaker, hoofdredacteur van ArtWay, musicoloog en kunsthistorica, Jean-Jacques Suurmond, predikant, supervisor en publicist o.a. columnist in dagblad Trouw, en Herwi Rikhof, hoogleraar theologie in Utrecht, priester en publicist. Kunstenaar Willem Zijlstra reageert kort op de lezingen. In hun inleidingen zullen zij aangeven dat kunst juist onze verbeelding aanspreekt (Hengelaar), maar dat 'spelen met beelden ook spelen met vuur' is (Suurmond), terwijl religieuze kunst ook 'een vindplaats van God is die te denken geeft' (Rikhof).

Op 21 september wordt ook de website www.platformkerkenkunst.nl officieel gelanceerd.

 

Lees verder bij NieuwWij.nl

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons