SGP: "WAAROM abortuskliniek naast kerk?!"

“Je zet een koffieshop toch ook niet naast een afkickcentrum?”

in Geloven

Eerder deze week ontstond er veel commotie in Houten toen bleek dat de kliniek pal naast de Eskol-kerk van de Gereformeerde Gemeenten komt. Raadslid Peter den Hoef (SGP Houten) is boos over het plan en het proces binnen het gemeentebestuur.

“Samen met het CDA en ChristenUnie hebben we vanochtend een gesprek gehad met de leden van het college van bestuur. Twee wethouders hebben toelichting gegeven over de situatie met Casa (de organisatie achter de kliniek, red.) en daaruit blijkt toch wel dat ze Casa de vrije hand hebben gegeven. Ik vind dat er te snel en te onzorgvuldig is gehandeld. Ik vind het echt jammer dat ze zo snel akkoord zijn gegaan en dat heb ik ook uitgesproken”, aldus Den Boef.

Coffeeshop
Voor het SGP-raadslid zijn er twee punten waar de Christelijke partijen morgen al antwoord op willen hebben van het College. “Ten eerste is de vraag of er correct gehandeld is om Casa de vrije hand te geven. Ten tweede: Is het echt wenselijk om twee instellingen die zo haaks op elkaar staan naast elkaar te zetten? Je zet een coffeeshop toch ook niet naast een afkickcentrum? Of naast een basisschool? Het roept bepaalde gevoelens op bij zowel Christenen als niet-Christenen. Het is jammer dat de zakelijkheid overheerst bij het college en dat er naar het gevoel van de burgers niet wordt geluisterd.’’

Kerken
Gisteravond heeft de SGP een gesprek gehad met een zevental kerken in Houten. Zij zullen deze week nog een gesprek aanvragen met de gemeenteraad over de komst van de abortuskliniek naast de kerk. Toch denkt Den Boef niet dat het plan wordt teruggedraaid: “Casa heeft vaste plannen. Overal waar ze naartoe gaan is er weerstand, dat zijn ze wel gewend. Ze hebben de vrije hand van de gemeente gekregen dus ik verwacht dat het doorgaat."

Pastorale hulp
Ondanks de moeite die de kerken hebben met de komst van de abortuskliniek, inspireert hun houding Den Boef: “Wat ik wel heel belangrijk en mooi vind is dat de kerken nu al unaniem hebben besloten dat ze pastorale hulp willen bieden aan de vrouwen als de kliniek er komt. Dat vind ik echt mooi. Dat is ‘samen kerk zijn’.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons