Segers: "Niet rouwig om militaire coup Egypte"

ChristenUnie-kamerlid woonde 7 jaar in Cairo

in Christelijk Nieuws

"Morsi heeft christenen aan de zijlijn geschoven, er is een ongelijke behandeling van burgers. Dat is het met voeten treden van de rechtstaat", zegt ChristenUnie kamerlid Gert-Jan Segers zaterdag 6 juli in 'Deze Week' op Radio 5.

Van oktober 2000 tot juni 2007 was Segers in Caïro coördinator van een christelijk toerustingscentrum. Hij was onder andere betrokken bij conferenties voor christelijke leiders en studenten. Hij volgt het land nog steeds op de voet via het nieuws en via vrienden.

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik was niet rouwig om een militaire coup. Want dat is het gewoon. En dat is heel raar om te zeggen, omdat het staatsrechtelijk gezien niet deugt dat een leger tegen een democratisch gekozen president zegt: jij moet weg. Daar zijn we tegen, dat kan helemaal niet."

Worsteling
Een 'worsteling' noemt Gert-Jan Segers het, waarbij hij een cruciaal onderscheid maakt tussen de 'democratie' en de 'rechtstaat': "Rechtstaat: daarbij gaat het om vrijheden, de gelijke behandeling van alle burgers. Morsi heeft alle rechten naar zijn eigen mensen van de Moslimbroederschap geschoven. Hij heeft een gouveneurschap gegeven aan iemand die betrokken was bij de terreurgroep die in de jaren tachtig en negentig dood en verderf heeft gezaaid. Die groep was ook verantwoordelijk voor de moord op president Sadat."

Christenen
Het CU-kamerlid heeft zich ook grote zorgen gemaakt om de positie van christenen onder de heerschappij van de Moslimbroeders. "Hij heeft christenen aan de zijlijn geschoven, er is een ongelijke behandeling van burgers. En dat is het met voeten treden van de rechtstaat. Alle burgers zijn voor de wet gelijk. Alle burgers hebben rechten en plichten. Als je dat met de voeten treedt, dan kan er een moment komen dat het gerechtvaardigd is om in te grijpen, om in opstand te komen."

Midden-Oosten
Volgens Segers heb je niet automatisch het recht aan je zijde omdat je met een democratische meerderheid gekozen bent. "Nu zegt het volk: dit willen wij niet. Daarom ben ik er ongelooflijk blij mee, omdat het zijn uitstraling zal hebben in het hele Midden-Oosten. De politieke islam van de Moslimbroederschap is een belofte geweest die altijd boven het hele Midden-Oosten hing. De islam was de oplossing. Als de moslimbroeders aan de macht zouden komen, dan zou alles goed komen. Het volk heeft nu gezien dat het een puinhoop wordt met de Moslimbroederschap aan de macht. Dat heeft grote betekenis voor de toekomst en voor alle andere landen in het Midden-Oosten."

Vrede
Gert-Jan Segers hoopt dat er nu een meerpartijendemocatie ontstaat, waarin "de macht wisselt, waarin mensen de ene keer winnen en de andere keer verliezen en waarin alle Egyptenaren - moslims, christenen, seculieren - naast elkaar leven en in vrede samenleven. Ik hoop dat het besef doordringt dat het een kwestie is van leven en laten leven."

Deze Week, zaterdagavond 6 juli 20.30 uur Radio 5. Presentatie: Embert Messlink 

fragment 'Deze Week' met Gert-Jan Segers over Egypte:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons