Rutte: "God heeft nooit bedoeld dat kinderen zo lijden"

Rutte 'als gelovige': predikanten moeten pleiten vóór inenten tegen mazelen

in Christelijk Nieuws

Premier Mark Rutte vindt dat predikanten hun volgelingen moeten oproepen om hun kinderen in te enten tegen de mazelen. "Ik ben zelf gelovig. En vanuit die overtuiging kun je net zo goed de stelling aanhangen dat God ook de vaccinaties heeft gemaakt." Rutte zei dat vrijdag in het wekelijkse gesprek op televisie met hem.

Hij noemde mazelen een ziekte die zeer ingrijpende gevolgen kan hebben voor kinderen. Volgens Rutte ,,heeft God nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden als er tegelijkertijd in de wereld, waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, er ook voor is gezorgd dat er vaccins zijn.''
De premier, die zelf gelovig is (hervormd), benadrukte dat hij heel veel respect heeft voor het geloof, maar inenten is volgens hem te verenigen met het geloof.

SGP
De uitbraak van mazelen treft vooral de 'bible belt', een overwegend gereformeerd gebied dat loopt van Zeeland tot de Kop van Overijssel. Veel mensen daar laten hun kinderen om geloofsredenen niet inenten. Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP laat in een reactie weten dat ouders de ruimte moeten krijgen om ,,zorgvuldig en gewetensvol een eigen afweging te maken''.

Plaisier
De Protestantse Kerk in Nederland vindt de oproep van Rutte ,,spannend, tegen het randje, maar niet eroverheen'', zei scriba Arjan Plaisier vrijdagavond in Knevel & Van den Brink. Plaisier vindt dat mensen zelf de afweging moeten kunnen maken of ze hun kinderen laten vaccineren.
"Het is ook spannend: hoe verhouden kerk en staat zich met elkaar? Maar het is ook ontwapenend. Premier Rutte geeft ook aan: ik spreek nu even als gelovige - als gelovige tegen mede-gelovigen." Plaisier vindt dat prima, maar wil dan ook dat overheid luistert als de kerk iets tegen de overheid zegt. "Maar de kerk gaat niet op de stoel van de overheid zitten, en de overheid gaat niet op de stoel van de kerk of de burger zitten. Maar dat zal best spannend zijn af en toe."

"Is Saul ook onder de profeten?"
Plaisier vergeleek premier Rutte met de eerste koning van Israël, Saul. "Toen hij opeens ook ging profeteren reageerden de mensen verbaasd: 'Is Saul ook onder de profeten?"
Ook Parlementair redacteur Thijs Niemantsverdriet (NRC) was verrast door de opstelling van Rutte. "Vooral omdat hij zich er altijd op laat voorstaan dat het geloof voor hem een totale privézaak is. En nu zien we hem opeens over God praten op televisie." Hij vindt het des te opmerkelijker omdat de vele CDA-premiers die Nederland gehad heeft dat zelden of nooit hebben gedaan. "En nu hebben we een liberaal als premier en die doet het wel!"

Theologische uitspraak
De uitspraak dat "God niet wil dat kinderen lijden" is een theologische stellingname. Plaisier: "Als goed lid van de PKN denkt hij na over God, en over hoe het dan zit tussen God en mens. (...) Hij brengt eigenlijk zijn eigen visie in, en doet vandaaruit een oproep: denk er nog eens opnieuw over na."
Toch neemt Plaisier de oproep van Rutte niet over. "Ik vind het niet passend dat ik als scriba van de PKN nu ga zeggen: luister eens even predikanten van andere kerken, ik ga jullie vertellen hoe het in elkaar zit."
Wel wil Plaisier daar het gesprek over aangaan. "Laat de uitstraling zijn dat christen-zijn niet een set geboden en verboden is, maar dat het leven is in vertrouwen. En dat je daarbinnen afwegingen maakt en gebruik maakt van de middelen."

Voordeur
 
De uitspraken van Rutte zijn ook zo opmerkelijk omdat de VVD de laatste jaren regelmatig heeft benadrukt dat 'religie achter de voordeur' hoort. "Zo zie je maar. Dus de stelling: liberalen menen dat religie achter de voordeur moet plaatsvinden, die is bij deze gelovenstraft; die kunnen we afserveren."
Rutte is niet de enige liberaal die zich hierover uitspreekt. Eerder vandaag was de oproep van oud-minister Els Borst (Volksgezondheid) en VVD-senator Heleen Dupuis (VVD). Zij riepen predikanten vrijdag op om gelovigen duidelijk te maken dat vaccineren niet tegen de wil van God ingaat en stelden: ,,Als alles de wil van God is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook.'' Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wees er al eerder op dat mazelen geen onschuldige ziekte is. Zij vond dat ouders die hun kinderen niet laten inenten tegen bijvoorbeeld de mazelen daar nog eens goed over zouden moeten nadenken. Niet-inenten vindt zij persoonlijk onverantwoord, ,,maar we leven in een vrij land'', gaf zij aan.

Arjan Plaisier in Knevel & van den Brink (12 juli)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons