Paus sluit in mis Wereldjongerendagen af

in Christelijk Nieuws

Met een mis waarin paus Franciscus voorgaat, worden zondag op het wereldberoemde strand van Copacabana in Rio de Janeiro de Wereldjongerendagen afgesloten. Burgemeester Eduardo Paes van Rio verwacht dat 2,5 tot 3 miljoen mensen de viering zullen bijwonen.

Vanaf dinsdag waren honderdduizenden katholieke jongeren in de Braziliaanse stad bijeen om te bidden en zich op hun geloof te bezinnen. Onder hen waren ongeveer 300 Nederlanders en 200 Vlamingen.

Aan de mis ging een wake op het strand vooraf. Die begon zaterdagavond en duurde tot en met het begin van de eucharistieviering. Tijdens die wake riep de paus in een vlammend betoog Braziliaanse jongeren op om te blijven strijden tegen apathie en voor een betere samenleving. "Jullie zijn de bouwers van een betere wereld.''

Daarmee verwees hij naar eerdere protestacties in het Zuid-Amerikaanse land. Die protesten moeten wel "ordelijk, vreedzaam en verantwoord verlopen'', vindt Franciscus.

Beide evenementen zouden oorspronkelijk op het Campus Fidei (veld van geloof) plaatsvinden in een buitenwijk van Rio, maar door de aanhoudende regen is dat terrein in een modderpoel veranderd. Daarom is besloten ze naar het strand te verplaatsen, waar dinsdag ook de openingsviering plaatshad.

Tijdens de slotviering wordt bekendgemaakt waar de volgende Wereldjongerendagen worden gehouden. Volgens omroep RKK wijst alles erop dat de Poolse stad Krakau is uitverkoren. Het zou de tweede keer zijn dat het evenement in Polen wordt gehouden. In 1991 trokken de jongeren naar het Mariabedevaartsoord Czestochowa.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons