Paus: "Geweten is innerlijke plek van relatie met God

"Vrijheid ontstaat door innerlijke dialoog met God in geweten"

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft tijdens het zondagse angelus­gebed gezegd dat Jezus geen egoïstis­che, afhankelijke en 'op afstand bestuurbare' chris­te­nen wil, maar juist vrije chris­te­nen die hun geweten vol­gen. Dat zei hij tegenover duizenden toehoorders op het Sint-Pietersplein. "Jezus wil dat we vrij zijn en dit kunnen we bereiken door middel van onze innerlijke dialoog met God in ons geweten."

Franciscus gaf daarbij aan dat het geweten de "innerlijke ruimte is, waarin we kunnen luisteren om de waarheid, het goede, en de stem van God te horen". "Het is de innerlijke plek van onze relatie met Hem, die tot ons hart spreekt en ons laat zien welke weg we moeten nemen, en ons helpt vooruit te komen, en om trouw te blijven zodra deze beslissing is genomen."

"Als een christen niet weet hoe hij praat met God, of naar God luistert, dan is hij niet vrij," benadrukte hij. "Dit betekent niet dat we ons ego moeten volgen, moeten doen wat ons ook maar interesseert, of wat ons ook behaagt."

Franciscus baseerde de uitspraken op Lucas 9, waarin wordt verteld hoe Jezus de concrete beslissing nam om naar Jeruzalem te reizen, waar hij zou worden gekruisigd. "Jezus was niet, om zo te zeggen, 'op afstand bestuurbaar', aldus Franciscus. "Hij was het vleesgeworden Woord, de zoon van God, en op een gegeven moment maakte hij een vast besluit om voor de laatste keer naar Jeruzalem te gaan."

Tijdens zijn toespraak benadrukte Franciscus ook dat Jezus nooit zijn wil aan iemand oplegt, maar ons juist uitnodigt en zijn uitnodiging steeds 'verlengt'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons