Pamfletten van Maarten Luther gestolen

in Christelijk Nieuws

Uit het Lutherhaus in Eisenach (Thüringen) zijn drie originele geschriften van de 16de-eeuwse kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) gestolen. De diefstal vond vrijdag tussen 10 en 14 uur plaats. Van de daders is voorlopig nog geen spoor.

(imported body)

Het gaat om drie pamfletten: 'An den Christlichen Adel deutscher Nation' (1520, Aan de christelijke adel van de Duitse natie), 'An die Radherrn aller stedte' (1524, Aan de raadsheren van alle steden) en 'Lutherpredigt, das man Kinder zur Schulen halten soll' (1530, Preek van Luther, dat kinderen onderwezen moeten worden). De waarde van de documenten, die in kijkkasten tentoongesteld waren, wordt op 60.000 euro geraamd.

Het Lutherhaus bevindt zich in Eisenach, een stadje in het westen van de Duitse deelstaat Thüringen, dat vooral bekend staat als de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach. Maarten Luther bracht er zijn jeugd door, hoewel hij er niet geboren werd. In 1521 zat hij er een jaar ondergedoken in de Wartburg, waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Grieks in het Duits vertaalde.

Bron: Kerknet

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons