"Paleis koning David is hoax"

in Christelijk Nieuws

Na zeven jaar wroeten weten archeologen in Israel het zeker: het paleis van Koning David is gevonden. "Maar ik geloof geen snars van die ontdekking," zei oudheidkundige Jona Lendering woensdag in Dit is de Dag.

"Dat koning David bestaan heeft staat onomstotelijk vast. Toch is er lang niet genoeg bewijs om vast te stellen dat de recente vondst van het paleis, dertig kilometer van Jeruzalem, echt het paleis van Koning David zou zijn," stelt Lendering.

"Daar zit iets heel anders achter: in het Midden-Oosten wordt een persbericht vaak ingezet als politiek middel." Voor Lendering is het duidelijk dat dit bericht ingezet wordt om de claim op de Joodse staat te versterken: "Het is verontrustend dat de wetenschap zich hiervoor leent. Maar ik vrees dat archeologen het niet eens herkennen als een politiek belang." "Deze mensen zijn niet alleen met geschiedenis bezig, ook het heden speelt een grote rol. Want met deze opgravingen zoeken ze naar bewijs om de claim op het land Israël te kunnen versterken", poneerde de oudheidkundige.

"Het is fantastisch dat er in Israël zulke mooie dingen in de grond worden gevonden. De stelligheid dat het hier om een paleis van koning David gaat, is erg jammer, maar dus wel logisch te verklaren."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons