“Om eerlijk te zijn, ik was hier echt aan toe”

Annemiek Schrijver over het afscheid van oud-collega’s en de intrek van de IKON bij de EO

in Christelijk Nieuws

Na het intrekken van de subsidie, raken de IKON en ZvK eind 2012 in zwaar weer. Van vele collega’s werd afscheid genomen, verhuisdozen werden gepakt en de deur ging letterlijk voorgoed op slot. Afgelopen maandag trokken de overgebleven werknemers van ‘De Interkerkelijke Omroep Nederland’ (IKON) en de ‘Stichting Zendtijd voor Kerken’ (ZvK) in bij de Evangelische Omroep (EO).

“Het is bijna Bijbels. Oude collega’s die achterblijven is net zoals Mozes die het beloofde land niet in mag”. Presentatrice Annemiek Schrijver (van ‘Het Vermoeden’ red.) spreekt over afscheid nemen maar kijkt ook met een positief gevoel naar de toekomst.

Ton van Dijk, interim directeur van de VKZ - de stichting waar de IKON en Zendtijd voor Kerken onder vallen- benadrukt nog maar eens dat de IKON, ZvK en EO behoorlijk van elkaar verschillen en dat het belangrijk is dat de omroepen hun eigen afdeling en identiteit behouden. Desondanks kijken de IKON en ZvK uit naar de samenwerking met de EO. “Het plan is om naast elkaar nog sterker worden in daar waar we voor staan” aldus Ton van Dijk.

 

Oktober 2012 maakt de regering bekend te stoppen met subsidies aan de specifieke levensbeschouwelijke omroepen. Onder andere de IKON, RKK en de ZvK raken niet alleen hun zelfstandigheid maar ook hun budget kwijt.
In december kondigt EO-directeur Arjan Lock aan dat de EO de IKON en ZvK in ‘huis’ neemt. Het voornemen is om een productiehuis te starten dat de programma’s van IKON en ZvK kan blijven maken.   
Arjan Lock “We vinden het erg en onverstandig dat de staatssecretaris heeft besloten de kleine levensbeschouwelijke omroepen te schrappen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om het geluid van de kerken door te laten klinken. We rekenen daarbij wel op de politiek om het geluid van de levensbeschouwelijke stromingen financieel mogelijk te blijven maken.”


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons