Nederlanders: Jongerendagen één groot feest

in Mediatips

Nederlandse jongeren die deze week deelnemen aan de Wereldjongerendagen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, ervaren het evenement als één groot geloofsfeest.

(imported body)

Sander Verschuur (28), Lymordis Joaquin-Martis (30) en Jochem van Velthoven (35) waren al ruim een week onderweg, voordat ze in Rio aankwamen. Met 51 andere jongeren uit hun bisdommen, Breda en Rotterdam, bezochten ze eerst de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.
 
De drie zijn het niet eens met de kritiek die evangelische kerken in Brazilië op de Rooms-Katholieke Kerk hebben, namelijk dat er te veel afstand is tussen de kerk en de gelovigen. "Wij jongeren werken nauw samen met de priesters", zegt logopediste Lymordis. "Er zijn speciale personen in de kerk die zich voor jongeren inzetten". Ook nu hebben de drie weinig afstand tot de priesters ervaren. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam zat bij maaltijden gewoon bij hen aan tafel.
 
De ontvangst in Rio was hartverwarmend, vinden ze. Jochem van Velthoven: "Ze hebben keihard gewerkt om het ons naar de zin te maken". Lymordis: "In Nederland durf je misschien niet zo goed uit te komen voor je geloof, maar hier ben je er trots op."
 
Dat de kerk op zijn retour zou zijn, is echt een Nederlands gedachtespinsel, vindt Sander. "Nederland is niet maatgevend. De katholieke kerk is een wereldkerk."
 
Over paus Franciscus zijn de drie goed te spreken, maar ze vinden niet dat hij het zo veel beter doet dan zijn voorganger Benedictus XVI. Jochem: "Benedictus heeft heel veel geschreven. Hij is spiritueel heel sterk, terwijl Franciscus communicatief sterk is. Maar allebei dragen ze de vreugde van het geloof uit."
 
Van de demonstraties op de dag van Franciscus' aankomst in Rio hebben ze niets gezien. Door hun geloof voelen ze zich solidair met de Brazilianen die strijden voor een beter leven. Sander: "De paus wil dat we bidden voor de arme mensen en hij gaat een sloppenwijk bezoeken. We moeten niet binnen de kerk blijven, maar onze handen laten wapperen."
 
Hij kan in zijn baan als maatschappelijk werker in de jeugdzorg zijn geloof goed toepassen. Bovendien studeert hij theologie. Jochem is 15 jaar registeraccountant geweest en studeert al 4 jaar voor priester. Hij heeft zijn baan opgezegd om zijn priesterstage te gaan doen. "Als Christus je roept en je voor zo'n kerk gaat werken, dan is dat toch prachtig."
 
Bron: ANP

 
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons