Mazelen door God of door Duivel bepaald?

Dominees uit Aalburg geven voorlichting over vaccinatie

in Christelijk Nieuws

De Brabantse gemeente Aalburg heeft, samen met de GGD en huisartsen, met dominees uit de omgeving over de mazelenepidemie gesproken. Tijdens de gesprekken werd afgesproken dat de predikanten voorlichting zullen geven aan mensen die de vaccinatie bij hun kinderen weigeren. Ook zullen er in alle plaatselijke kerken voorlichtingsfolders worden aangeboden.

In deze folders komen dominees aan het woord, die zowel de voor- en tegen-argumenten en opvattingen over vaccinatie toelichten. De reacties van de predikanten in de Brabantse biblebelt, naar aanleiding van de uitspraken die oud-minister Els Borst en en medisch ethica Heleen Dupuis vrijdag deden zijn verschillend.

Dominee Bos van de Christelijke Gereformeerde Kerk Werkendam spreekt over een mediahype. Volgens hem is er te veel aandacht voor de epidemie. "Echt een hype, daar hebben we niets aan." Volgens Dominee Haverkamp van Hervormd Aalburg zijn kerkgangers zelf mondig genoeg om een keuze voor of tegen vaccinatie te maken. Hoewel het onderwerp over de keuze voor of tegen vaccinatie bespreekbaar is, wil hij dat de kerkgangers hun eigen keuze maken.

Ook in de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Sleeuwijk van Ilse Ridderhof is het onderwerp bespreekbaar. "Wij geloven dat als God mensen zo slim maakt om vaccins te kunnen ontwikkelen tegen ziektes dat je die vaccins ook mag gebruiken."

Opvattingen over de bestrijding tegen de mazelen lopen uiteen. Volgens sommige kerkgangers is het God, die bepaalt of een kind ziek wordt, waardoor zij tegen vaccinatie zijn. Voor anderen is dit juist de Duivel en moet de kinderziekte worden bestreden.

Het probleem met vaccineren ligt volgens Ridderhof vooral in de zware hoek. "De zwarte kousenkerken, zeg maar. Ik wil mijn christelijke broeders en zusters niet afvallen maar er zijn christenen die de Bijbel verkeerd uitleggen en dat vind ik erg jammer. Wij geloven dat het kwaad eenmaal in de wereld is en dat je het mag bestrijden."

Bron: Omroep Brabant

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons