Marijnissen over geloven: "Ik kan het niet"

Gastpresentator Jan Marijnissen vanavond in KvdB

Vanaf deze week schuift in de zomerperiode dagelijks een andere gastpresentator naast Knevel of Van den Brink aan. Vandaag is dat Jan Marijnissen. De gewezen SP-voorman zal op de stoel van Knevel plaatsnemen. Samen met Van den Brink zal Marijnissen vanavond met jurylid Janny van der Heijden, over de tv-zomerhit 'Heel Holland Bakt' in gesprek gaan.

Jan Marijnissen groeide op in een katholiek gezin in het Brabantse Oss. Hij was misdienaar en had wat hij zelf een kinderlijk geloof noemt. In zijn puberteit, op de kostschool dichtbij de paters, verloor hij zijn geloof. Dat de ongedoopte kindertjes in Afrika naar de hel gingen, kon er bij hem niet in. Hij zocht naar bewijzen voor het bestaan van God. Uren praatte hij met de Norbertijnen paters over godsbewijzen, maar hij kwam er niet uit.

"Wat weerhoud je om te geloven?", vroeg Andries hem in Het Elfde Uur, terwijl ze in februari 2006 een kaarsje brandden in de Franciscaner kerk in Oss. "De rationaliteit verzet zich ertegen", antwoordde Marijnissen, "Ik kan het niet".

Ook sprak hij in het programma met aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk over het bestaan van God, nadat deze had geclaimd dit bestaan aan Marijnissen te kunnen bewijzen. Volgens Eijk was dit bewijs uit de doelmatigheid van de schepping op te maken. "Er moet een ontwerper en een doel achter zitten." Voor Marijnissen was dit slechts een veronderstelling: "Waarom is de wereld dan zo imperfect?"

Naast Knevel en Van den Brink en Het Elfde Uur was Marijnissen al vaker te zien bij de EO. Zo trok hij een aantal dagen met Andries Knevel op in het programma Andries en sprak hij met Herman Wegter over 'leven en dood' in het programma De Kist. Vanaf elf uur vanavond zal de SP-coryfee het programma met Tijs Van den Brink voor zijn rekening nemen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons