Liefde onder de vloek


Nieuwe film 'To the Wonder' zoekt verlangen van de ziel


in Mediatips

'To the Wonder' voelt als een droom, een ballet van klank en beeld. De film begint met verliefde momenten van Neil en Marina, een Amerikaanse man en een Franse vrouw in Parijs; flitsen van schoonheid en ontdekking in het alledaagse; details die je alleen opvallen als je verliefd bent of met de ogen van een kind kijkt.

Het Amerikaans-Franse stel besluit te trouwen en in de VS te gaan wonen. Maar eenmaal gesetteld start de vervreemding: langzaam verkilt hun liefde. Hun plaatselijke priester heeft alle antwoorden (“De man moet van zijn vrouw houden zoals Christus zichzelf voor de kerk opoffert”), maar wil God zelf zo graag weer ervaren zoals hij dat vroeger deed. Ook hij is het gevoel van zijn eerste liefde kwijt. Het lijden om hem heen waar hij dagelijks mee in aanraking komt wakkert zijn verlangen naar God verder aan.

 
Het huwelijk in de film is een metafoor voor God en mens, Christus en kerk. To the Wonder laat met weergalloos oog voor detail Gods uitingen in schoonheid zien. En dan nog het meest in de liefdesrelatie tussen man en vrouw.

 
Onder de vloek

Toch blijft het liefde onder de vloek. De vloek die op de schepping rust trekt in deze film als gist door alles heen - op macro-en microniveau. Het komt tot uiting in maatschappelijk onrecht, in ziekte en in bodemgif en in ontrouw en buitenechtelijke relaties: de mens, het beeld van God, in oorlog met zichzelf.

 
Tegelijk is elke relatie een verkapt tasten naar God. Het verschil is dat de priester weet wie hij zoekt terwijl Neil en Marina niet weten dat ze zoeken. To the Wonder is een bijzondere, ambitieuze film die iets ongrijpbaars zichtbaar wil maken naar wat altijd net buiten bereik blijft, vluchtig als een ademtocht, wat verdampt als je het aanraakt: het verlangen van de ziel.

 
Nieuwe verwondering

Er zit verhaal in, maar de film wordt op een uniek beeldende manier verteld. Dit is geen film met een duidelijk begin, midden en eind. Er wordt nauwelijks in gesproken, maar er gaat een stille kracht van uit. En naderhand kijk ik met nieuwe verwondering naar het alledaagse.

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons