Lege woorden

in Geloven

Het buzzwoord van deze zomer is ‘rollen’. Kijk maar eens, op Twitter of Facebook. Zo rollen we in dit land, lees je. Zo rollen onze politici, zo rollen de Amerikanen.

Zoals dat gaat met vluchtige taal, weet niemand de betekenis precies. Gewoon een kwestie van associëren en doen alsof. Keeping up appearances, zoals dat zo mooi heet in het Engels. Met buzzwoorden tel je mee, zoals meisjes meedoen wanneer ze in de klas de mooiste petshops kunnen laten zien.

Simon Carmiggelt wist al hoe het moest. Hij liet allerlei mensen ernstig epibreren, en dat woord heeft later alle woordenboeken gehaald. Wat je doet als je epibreert, weet niemand, maar bij Carmiggelt doen mensen er heel gewichtig mee. En die status, dat is dus de betekenis.

Robuust kalibreren
In beleidsstukken zingt al maanden een woord rond dat eraan doet denken. Maar ‘kalibreren’ bestaat echt en is niet door Carmiggelt verzonnen. Kalibreren is militaire taal en staat voor het afstellen van een apparaat op het juiste kaliber.

Plotseling laten ook beleidsmakers van alles en nog wat ‘kalibreren’. Kwaliteitszorg, de beleidscyclus, de medezeggenschap. Sterker nog: robuust kalibreren! Dat is ook zo’n buzzwoord deze zomer, robuust, dat ontloop je ook niet. Op de meest onverwachte fronten wordt er robuuste plannen ingestoken en nog robuustere dekkingen gevonden.

Echt antwoord
In het bijbelverhaal zit Job in zak en as, letterlijk op de vuilnishoop. Alles is hem ontvallen en nu komen zijn vrienden hem vertellen hoe dat komt. Ze steken indrukwekkende betogen af over waarom God het kwaad laat gebeuren, en Job hoort alles aan. Als hij eindelijk zelf zijn mond durft opendoen, vertelt hij eerlijk wat hij heeft gehoord. Lege woorden – Job zegt dat een paar keer, hij heeft alleen lege woorden gehoord en nog steeds heeft hij geen antwoord waarom hij zo moet lijden.

Dan kan God niet langer zwijgen. Job heeft gelijk, zegt hij, en zijn voorname vrienden die precies wisten waarom God dit allemaal laat gebeuren, hebben ongelijk. Aan lege woorden, hoe geweldig ze ook klinken en hoeveel status ze ons verlenen, hebben we niets. Job wil een echt en eerlijk antwoord en hij krijgt het, aan het eind van het verhaal.

Stil
En wij? Wij rollen vrolijk verder en epibreren en kalibreren er wat af. Tijd dus voor een robuuste vakantie! De zomer waarin we alles van ons af laten glijden en, hopelijk, zelfs even stil kunnen worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons