"Kerk groter dan voetbal"

Maar ook te maken met ledenverlies

in Christelijk Nieuws

In de statistische jaarbrief die gisteren verscheen staat dat de Protestantse Kerk Nederland 2.085.843 leden heeft. Dit is meer dan alle Nederlandse voetbalverenigingen samen. De KNVB heeft 1,2 miljoen leden. Dit maakt de PKN de grootste onbekende organisatie van Nederland.

Net als veel andere organisaties heeft de Protestantse Kerk Nederland te maken met ledenverlies. Zo'n zestig duizend mensen haken per jaar af. Dit wordt vooral veroorzaakt door de vergrijzing. Er overlijden meer leden dat dat erbij komen.

Dr. Arjan Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk: "De daling van het aantal leden is natuurlijk pijnlijk. Ik zie liever dat de kerk groeit. Wij gaan echter niet in een hoekje zitten. Daarom experimenten we met nieuwe vormen van kerk-zijn. We hopen door te pionieren, zoals met Mijnkerk.nl of een protestants klooster, dat de boodschap van Gods liefde meer mensen bereikt dan onze leden alleen."

Als gevolg van het ledenverlies zijn kerksluitingen regelmatig in het nieuws. De plaatselijke kerken zijn zelf verantwoordelijk voor hun gebouwenbeleid. Voor gemeentes die geen eigen predikant meer kunnen betalen of tijdelijk een ander nodig hebben is er een "pool" van predikanten gevormd. Deze predikanten zijn inzetbaar vanuit een landelijke dienst. Ook is de "pool" gunstig voor beginnende predikanten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons