'Jezus is al in de gevangenis'

Gevangenispredikant Harry Brandsma over zijn werk bij Exodus Nederland

in Christelijk Nieuws

In mei dit jaar lanceerde Exodus Nederland de campagne 'Een goed verhaal'. Tijdens deze campagne publiceert de christelijke organisatie, die zich inzet voor (ex-)gedetineerden, wekelijks een filmpje waarin zowel ex-gevangenen als betrokkenen over hun relatie met het werk van de organisatie vertellen. In de laatste editie vertelt gevangenispredikant en geestelijk verzorger Harry Brandsma over zijn werk bij Exodus.

“Een samenleving die mensen uitsluit, moet hen ook weer welkom heten”, zegt Harry over de essentie van zijn werk. “Na schuld en straf volgt rehabilitatie. In het Exodushuis, een opvangvoorziening voor ex-gedetineerden, heet ik mensen weer welkom en gaan we werken aan hun exodus: het wegtrekken uit je eigen slavernij. Het is nodig dat er een organisatie is, die mensen weer welkom heet in de samenleving. ‘Jij mag welkom zijn!’ zeg ik dan. Want veel destructief gedrag komt voort uit niet welkom zijn.”

Ruimte om te praten
“Eigenlijk zie ik geen verschil tussen mensen die in de gevangenis zitten en de bewoners van een Exodushuis. Ik ben voor hen een vertrouwenspersoon. Wat iemand mij verteld, blijft tussen ons. Ik leg geen sancties op en ik deel geen gele of rode kaarten uit. Dat geeft mensen de ruimte om te praten. Daarbij hoop ik dat ze het beeld dat ze over zichzelf willen ophouden ‘verraden’. Dat ze zich verspreken; uit hun rol vallen. Het mooiste aan mijn werk zijn verbazingwekkende reacties van mensen. Het is leuk om ze uit te dagen. Als ze ook zelf verbaasd zijn dat ze boven zichzelf uitstijgen.”

Identiteit
Zowel in de gevangenis van Lelystad als in het Amsterdamse Exodushuis voert Harry individuele en groepsgesprekken. Daarnaast leidt hij in de gevangenis vieringen, soms samen met een rabbijn, imam of pandit. “Ik heb een christelijke inspiratiebron, maar gevangenen en bewoners bij Exodus hebben zeer diverse achtergronden. Ik kijk welke bron, moraal of religie iemand kan helpen om weer terug te keren in de samenleving. Ik leg variëteiten bloot en heb daarin wel mijn eigen identiteit. In elke bron zit een goed startpunt voor een gesprek.”

“’U ziet er niet uit als een dominee’, zeggen ze me soms. Nee, dat is zo. Maar als ze zeggen ‘U heeft het nooit over Jezus’, dan spreek ik dat tegen. Ook al noem ik Zijn naam niet, je kunt Hem wel zien in wat ik doe en wat ik zeg. En daarmee wil ik hen graag aan het denken zetten. Je hoeft Jezus niet te brengen, want Hij is er al. In de gevangenis en in het Exodushuis is al schoonheid en geloof. Daarmee werken is mooi en kan er iets ontstaan.”

Spiegel
Veranderen mensen? “Ik zie elke dag mensen transformeren. Er was iemand die zei: ‘Als mijn buurman van zes hoog naar beneden springt, dan interesseert me dat niet, want ik ken hem niet.’ ‘Da’s wel cynisch’, reageer ik dan. En als ze even nadenken, hoor je hen zeggen: ‘Ja, eigenlijk ben ik niet zo…’ Het is als in dat liedje van Velvet Underground: ‘I am your mirror, I reflect what you are.’” 

“Eigenlijk moet Exodus niet de verandering in mensen laten zien. Maar de samenleving vraagt er wel naar. Daarom is het goed dat er mensen zijn die intrinsiek gemotiveerd zijn om er te willen zijn voor anderen. Hun stem willen laten horen, dat ook ex-gevangenen er mogen zijn. Tegen de stroom in blijven zeggen, dat uitgesloten mensen na hun straf weer welkom zijn.” 

“Je moet juist leren omgaan met de frustratie als iemand níet verandert. Desondanks doe je dit werk. Maar soms gebeurt het wel. Als in een groep één persoon zich ‘verraadt’, dan kan er iets gebeuren waardoor mensen veranderen.”

Lees het volledige artikel over Harry Brandsma op de website van Exodus. Bekijk ook de voorlaatste editie uit de campagne van Exodus met het verhaal van Ricardo (ex-gedetineerde).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons