“Je bent moslim. Waarom schrijf je over Jezus?”

Storm aan reacties in VS na opmerkelijk Fox News-interview

in Christelijk Nieuws

Het is inmiddels een beroemd interview. Voor de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News is het onbegrijpelijk dat godsdienstwetenschapper Reza Aslan een boek over Jezus schrijft. Waarom? Omdat de Iraans-Amerikaanse Aslan moslim is; een vreemde combinatie volgens de nieuwszender.

Reza Aslan geeft op zijn vijftiende op een kamp zijn leven aan Jezus. Later volgen zijn moeder en zijn zus. Maar Aslan verandert van overtuiging als hij aan zijn studie religiewetenschappen begint. Daar komt hij tot de conclusie dat hij niet meer in de beweringen van de Bijbel kan geloven. De waarheidsclaims van de islam komen op hem geloofwaardiger over.
 
Ongeletterde boer
Toch vermindert zijn interesse voor Jezus niet en bestudeert hij nu al twintig jaar het Nieuwe Testament, wat heeft geresulteerd in zijn boek: Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth. 

“De mens Jezus is net zo meeslepend en charismatisch als de Persoon die christenen ervan gemaakt hebben”, vertelt hij aan TIME. “Hij was een arme, ongeletterde boer, die het durfde op te nemen tegen het grootste rijk dat de wereld tot dan toe ooit gekend had.”
 
“Ja, Hij verloor, maar Hij deed dat in de naam van de armen en zwakken. Hij wist dat Zijn beweging zou eindigen in Zijn arrestatie en executie, maar Hij deed het toch. Dat maakt Hem voor mij een ongelooflijk boeiende individu, waardig om gevolgd te worden.”
 
Geen aanval
In het interview met Fox News benadrukt Aslan meerdere malen dat zijn boek geen aanval op het christendom is. “Mijn moeder is een christen, mijn vrouw is een christen. Mijn schoonbroer is een evangelische dominee. Iedereen die denkt dat dit boek een aanval op het christendom is, heeft het nog niet gelezen.”

Aanfluiting
Volgens andere Amerikaanse media is het Fox News-interview een aanfluiting en moet de nieuwszender zijn excuses aanbieden. Fox News denkt er niet over. Volgens de redactie krijgt het interview zoveel aandacht omdat interviewster Lauren Green het lef had om te vragen waarom een moslim een boek schrijft waarin hij het bestaan van het christendom ontkent.

Hoe dan ook, Aslan zelf profiteert van alle aandacht. Zijn boek is inmiddels een bestseller. Overigens voelt hij zich niet zo aangevallen in zijn moslim-zijn: “Eerlijk gezegd voelde ik eerder dat ik de academische wereld moest verdedigen, dan het recht van moslims om Jezus te bestuderen.”

Bekijk het interview

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons