Ex-priester staat terecht voor misbruik

in Christelijk Nieuws

De vroegere rector van het internaat van het gymnasium dat behoort bij de benedictijnenabdij Kremsmünster in het noorden van Oostenrijk, moet zich deze week voor de rechter verantwoorden voor seksueel misbruik. Hij zou in de periode 1973-1993 15 minderjarige gymnasiasten seksueel hebben misbruikt en tegen 9 anderen geweld hebben gepleegd, meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

De nu 79-jarige man is de eerste hooggeplaatste rooms-katholieke geestelijke die zich voor de burgerrechter in Oostenrijk moet verantwoorden. Hij heeft in het onderzoek over de beschuldigingen steeds gezwegen. Hij wilde ook niets tegen journalisten zeggen, toen hij maandag bij de zittingszaal aankwam. De kerk heeft hem de bevoegdheid om het priesterambt uit te oefenen ontnomen.

De affaire kwam meer dan 3 jaar geleden naar buiten. De politie heeft 39 zaken onderzocht. Een aantal aanklachten verviel, omdat de feiten verjaard waren of er onvoldoende bewijsmateriaal was.

Als de rechter de man schuldig oordeelt, kan hij tot 15 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. De abdij heeft aan slachtoffers van de ex-priester in totaal 700.000 euro schadevergoeding betaald.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons