Een week lang geloofscoaching

Jeugdwerker André Maliepaard op vakantie tussen de tieners

in Geloven

Wat doet een jeugdwerker in zijn vakantie? Juist naar een tienerevenement gaan om daar nog een weekje te werken… met jongeren. Ik zit momenteel in Zuid-Duitsland met zo’n 4500 mensen uit 45 landen, waarvan ongeveer 3000 tieners in de leeftijd van dertien tot zeventien jaar.

Ik ben bij TeenStreet. Dat is het tienerevenement van Operatie Mobilisatie, waar tieners naartoe komen om hun vriendschap met Jezus te bouwen en natuurlijk een hele hoop plezier te hebben. In 2001 was ik hier voor het eerst. En als het gaat om het geloof doorgeven aan jongeren, dan is dit een plek waar dat wel heel tastbaar wordt.

Groter
Een week lang duiken deze gasten – en ik met hen – het thema ‘>>MORE’ in. We denken na over een God die groter is dan wij kunnen bidden of beseffen, een God die onmeetbaar is, in zijn persoonlijkheid, in zijn skills en in zijn goedheid en liefde.

De eerste keer dat ik hier was, sprak ik twee meiden uit België. Zij vertelden dat ze de enige christenen op hun school waren. Als je dan binnen wandelt in omgeving waar er ineens drieduizend zijn, dan is dat een gigantische bemoediging en geeft dat een boost aan je geloof. Je bent niet de enige die gelooft.

Een tweede factor die een rol speelt, is dat tieners hier een week lang op een eigentijdse manier bezig zijn met God en hun geloof. Je kunt letterlijk meters maken, omdat er gericht onderwezen wordt, de vorm aansprekend is en er goed nagedacht is over de opbouw en de inhoud.

Vaste coach
Misschien wel de krachtigste factor zijn de coaches. Iedere tiener zit in een klein groepje, zes maximaal, met een vaste coach die aan de hand van het programma met ze in gesprek gaat, hun vragen beantwoordt en deze week letterlijk zijn of haar leven met ze deelt. Deze gasten slapen de hele week bij hun groepje, zijn er voor ze als ze er even doorheen zitten. Maar ook als zijzelf er doorheen zitten, maken de tieners dat mee.

Eigen dochters
Voor veel gasten helpt deze week om hun geloof vaste grond te geven en er thuis voor te gaan. Ik hoop dat als mijn eigen dochters de leeftijd hebben om te gaan, we ze dit mee kunnen geven. Dat gun ik ze zo, en veel MORE dan dat…


Auteur: André Maliepaard 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons