Dode zee-rollen voor het eerst in Nederland

Rollen na 20 jaar weer in Europa

in Christelijk Nieuws

Het Drents Museum in Assen opent dinsdag een grote overzichtstentoonstelling over de vermaarde Dode Zeerollen. In totaal zijn tot begin volgend jaar in het museum 16 originele manuscripten te zien, samen met ruim 400 objecten uit de joodse cultuur rond het jaar 0. Het is voor het eerst in bijna 20 jaar dat de Dode Zeerollen weer in Europa worden tentoongesteld.

Het is de eerste keer dat in Nederland een complete tentoonstelling, waaraan 5 jaar is gewerkt, aan de beroemde geschriften wordt gewijd, aldus het Drents Museum. Klapstuk is een fragment van 1 meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in een aantal grotten rond de nederzetting Qumran en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Ze werden daar waarschijnlijk verstopt tijdens de verloren Joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus), om ze niet in handen te laten vallen van de Romeinse legioenen.

De manuscripten zijn zo kwetsbaar dat ze halverwege de tentoonstelling worden vervangen door een nieuwe serie. De rollen zijn vooral gevoelig voor licht.

In het museum wordt niet alleen aandacht besteed aan de manuscripten zelf. Maar ook aan de tijd waarin ze geschreven zijn, en zijn verstopt in de grotten. De manuscripten worden in het donker bewaard. Van de zestien manuscripten zijn er een aantal nog nooit eerder aan de wereld getoond.

Voor de thuisblijvers is er de mogelijkheid om de manuscripten online te bekijken. De meest complete rollen zijn op de website van Het Israël Museum in Jeruzalem te bekijken. Van de Jesaja-rol is zelfs een Engelse vertaling beschikbaar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons