Digitaal biechten voor priesters

Digitale biechtstoel moet zwijgen in Rooms-Katholieke kerk doorbreken

in Christelijk Nieuws

Rooms-katholieke priesters die in aanraking zijn geweest met seksueel misbruik kunnen dat nu opbiechten via internet. Dat meldt dagblad Trouw. Slachtofferorganisatie Klokk hoopt zo de verhalen te kunnen gebruiken om klachten in te dienen tegen de kerk.

(imported body)

De digitale 'biechtstoel' is een laagdrempelige manier om het zwijgen te doorbreken, vindt Klokk-woordvoerder Guido Klabbers. De slachtoffers en getuigen kunnen op de site van de slachtofferorganisatie ook vertellen wat ze precies hebben meegemaakt.

De meldingen hebben geen juridische status. Klokk kan ze enkel gebruiken voor klachtenprocedures, waarbij de kerk en het slachtoffer de zaken onderling proberen af te handelen.

Klokk verwacht dat er zeker nog zo’n duizend gevallen zijn die nog niet bekend zijn. 'Veel slachtoffers twijfelen nog of ze naar buiten moeten treden. Iedere keer als misbruik in de krant staat of op televisie komt, kloppen er weer een paar mensen bij ons aan' aldus Klokk.
Om het verhaal te controleren is het wel belangrijk dat mensen niet anoniem een klacht indienen. Klokk neemt met iedere 'biechtganger' contact op om zijn of haar identiteit te bevestigen. Valse meldingen worden vroeg of laat doorgeprikt, belooft Klabbers.

De commissie-Deetman stelde anderhalf jaar geleden vast dat er tussen 1945 en 1981 in rooms-katholieke instellingen 10 tot 20 duizend kinderen zijn misbruikt. 

Bron: Trouw

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons