Derksen: "Ik heb het geloof losgelaten"

Johan Derksen vanavond gastpresentator in KVDB

In verband met de lange zomer schuift vanaf deze week dagelijks een andere gastpresentator naast Knevel of Van den Brink aan. Vandaag is dat voor de tweede keer deze zomer voetbalanalyticus Johan Derksen. "Ik vind Knevel en Van den Brink prima kerels", vertelt Derksen. "Ik heb regelmatig met veel plezier in het programma gezeten."

"Daarnaast zijn zij ook altijd prima gasten in mijn eigen talkshows geweest", aldus de redacteur en sportjournalist, die onder andere bekend staat om zijn recht-voor z'n raap opinies.

Geloof
Ook als het over het geloof gaat spreekt Derksen duidelijke taal: "Ik ben een afvallige. Als kind ben ik wel bijzonder christelijk opgevoed en heb ik altijd op christelijke scholen gezeten, maar ik heb het geloof al een lange tijd losgelaten. Knevel is een dominee, en hoopt daar natuurlijk verandering in te brengen". Vandaag zit Derksen echter op de stoel van Knevel en zal hij het programma met Tijs van den Brink voor zijn rekening nemen, met wie hij eerder over het geloof sprak in 'Adieu God?'.

Hier gaf Derksen aan dat hij het geloof als een 'soort hersenspoeling' heeft ervaren. Prachtige Bijbelverhalen die er 'als koek in gingen', waarin hij als kind heilig geloofde. Op latere leeftijd speelde de twijfel echter een grote rol. "Als er werkelijk een god is, waarom is de wereld dan één groot gekkenhuis?", vraagt Derksen zich af. Hij acht de kans klein dat het geloof weer bij hem terug zou kunnen komen: "maar als ik ooit zou denken dat daar heil te vinden is, dan keer ik zeker terug in jullie club", grapt hij. Op serieuze toon: "dat moet ik jullie (EO) wel nageven; ik weet zeker dat ik met open armen ontvangen wordt."

Voorbereiding
Johan Derksen heeft zich niet op de avond voorbereid. "Ik hoor van de redactie wat de onderwerpen zijn als ik arriveer. Ik wil het ook niet allemaal interessanter maken dan het is." Naast Johan Derksen analyseert wielrenster Marijn de Vries de Tour-dag van vandaag. 

Bekijk hier het gesprek van Tijs van den Brink met Johan Derksen in 'Adieu God?'.

<iframe src="http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=EO_101185366" frameborder="no" scrolling="no" width="552" height="311"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons