De paus, vluchtelingen en de PKN

"Vreemdelingen worden nog slechter behandeld dan criminelen."

in Christelijk Nieuws

Een staatsbezoek van de paus is nogal een dingetje. Maanden van te voren ligt de datum vast, staatshoofden worden uitgenodigd en de beveiliging is tot in de puntjes geregeld. Want een bezoek van de paus is een belangrijke kwestie waar menig politicus en staatshoofd graag bij vooraan staat.

Hoe anders verloopt het eerste staatsbezoek van de nieuwe paus Franciscus. Geen belangrijk land, geen landsbelangen, geen beroemde mensen, geen bekende politici, maar een bezoek aan het kleine Lampedusa.

Lampedusa is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, precies tussen Afrika en Europa. En dat maakt het de schakel tussen beide werelddelen. Op Lampedusa komen jaarlijks vele vluchtelingen op hun brakke bootjes aan, vaak meer dood dan levend. Een groot aantal haalt het eiland überhaupt nooit, zij verdrinken in de ruige golven van de koude zee.

En juist op deze plek begon paus Fransiscus zijn publieke optreden. Om aandacht te vragen voor de allerarmsten. De kansarme vluchtelingen die tegen beter weten in, hopend op een beter leven hun leven waagden op de ruige zee.

Het doet me denken aan Jezus die ook de kansarmen opzocht en oog had voor de mensen die niet meetelden. Christus die ons vraagt in Mattheus 25:31-46 om zorg te dragen voor hen die dorst en honger hebben. Om oog te hebben voor de gevangenen, de zieken en de vreemdeling. De vreemdeling wordt met name genoemd in dit stuk.

En juist die vreemdeling heeft het heel moeilijk in Nederland. Ons land dat ooit bekend stond om haar tolerantie, haar handelsgeest en reistlust behandelt vreemdelingen nog slechter dan criminelen. Het vreemdelingenbeleid is een complex geheel, maar dat betekent niet dat mensen zonder rechten vastgehouden mogen worden. Of dat ze geen plek hebben om te wonen, waardoor initiatieven als de Vluchtkerk nodig zijn.

Dit is dan ook de reden dat de Protestante kerk via de Conferentie van Europese kerken een klacht tegen de Nederlandse staat heeft ingediend. Omdat de Nederlandse overheid mensen zonder juiste papieren de bescherming van onderdak, voedsel en kleding onthoudt. Het is voor het eerst dat een kerk in Europa een klacht tegen de staat indient en hierme opkomt voor de waardigheid van kwetsbare mensen.

De Protestantse Kerk heeft al meerdere kabinetten aangesproken op hun 'illegalenbeleid', maar de situatie voor vluchtelingen in Nederland is alleen maar verslechterd. Als de klacht van de Protestante Kerk gegrond wordt verklaard, dan is de Nederlandse staat verplicht om de opvang van illegalen te veranderen. En dat wordt hoog tijd!

Meer weten over vluchtelingen?

www.vluchteling.nl

www.devluchtkerk.nl

www.vluchtelingenwerk.nl


Miranda

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons