'Christofobie' breidt zich snel uit in moslimlanden

Christendom dreigt te verdwijnen in landen van oorsprong

in Christelijk Nieuws

Terwijl de islam steeds meer voet aan de grond krijgt in Europa, worden de laatste groepen christenen in de islamitische wereld onderdrukt, verjaagd of vermoord. Dat schrijft gastblogger Hala Naoum Néhmé in haar blog op de website van Elsevier. "Waarom neemt het Westen, ondanks vele alarmerende publicaties, het tragische lot van christenen in islamitische wereld niet serieus?"

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Centre (2011) bestaat de wereldbevolking van 6,9 miljard mensen voor ongeveer eenderde uit christenen. Honderd miljoen van hen leven onder moeilijke omstandigheden. Van hen woont 90 procent in de islamitische wereld. Deze groep heeft het steeds zwaarder.

Verschuiving
Zo noemt Néhmé bijvoorbeeld de verschuiving van sluimerende discriminatie en dagelijkse pesterijen van christenen, naar zichtbare vormen van uitsluiting en vervolging, ingezet of aangemoedigd door de staat. Egypte is volgens Néhmé het duidelijkste voorbeeld hiervan, waar na de volksopstand in 2011 steeds meer gewelddadige incidenten plaatsvinden en meer dan honderdduizend christenen Egypte zijn ontvlucht. Het jaarrapport van de Nederlandse organisatie Kerk in Nood (2011) stelt dat het christendom in het gehele Midden-Oosten dreigt te verdwijnen.

Zo meldde het ANP gisteravond dat orthodoxe kerken vanuit de hele wereld alarm sloegen over het verdwijnen van christenen uit Syrië. Zij stuurden gezamenlijk een verklaring waarin zij waarschuwen dat "de christelijke aanwezigheid in Syrië dreigt te verdwijnen".

Ondersteuning
Volgens Néhmé worden christenen in het Midden-Oosten door niemand openlijk gesteund. Hoewel de christenen in de beeldvorming met het Westen worden geassocieerd, lijken westerse landen niet de minste belangstelling te tonen voor hun lot. Christenen in het Midden-Oosten merken in de praktijk niets van de inspanningen voor de liberale waarde van deze landen.

Bron: ANP en Elsevier 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons