Brazilië: minder katholiek, meer evangelisch

Paus Franciscus naar Wereldjongerendagen in Rio

in Christelijk Nieuws

Brazilië is het land met de meeste katholieken ter wereld en daarom een interessante bestemming voor de eerste reis buiten Italië van paus Franciscus. Hij komt er op 22 juli aan en zal er onder anderen de deelnemers aan de Wereldjongerendagen ontmoeten. Steeds meer katholieke Brazilianen keren de kerk echter de rug toe en worden lid van een evangelische kerk.

(imported body)

"Wij krijgen hier 600 mensen per dag over de vloer, ook katholieken, allemaal mensen met problemen in hun familie, scheidingen, drugsgebruik, mishandeling. Ze voelen zich uitgesloten van de samenleving en wenden zich tot de kerk voor een oplossing," zegt de jonge pastor Marcos Silva van de Universele Kerk van Gods Koninkrijk in het centrum van Rio de Janeiro. "Wij leren hun hoe ze kunnen veranderen door een directe relatie met God aan te gaan en hoe ze hun ziel kunnen genezen. Want ze hoeven niet in armoede te leven en te lijden. We hebben hier mensen gehad die helemaal aan de grond zaten en die nu succesvolle ondernemers zijn."

In 1970 zei nog 90 procent van de Brazilianen katholiek te zijn. In 2010, bij de laatste grote volkstelling, was het nog geen 65 procent. Meer dan 20 procent van de Brazilianen heeft zich inmiddels bij een evangelische kerk aangesloten. De twee grootste zijn de kerk van pastor Silva en de Vergadering van God. Maar er zijn ook veel kleine kerken, zoals de Baptistenkerk van Fabiano Propato in Vitoria, ten noordoosten van Rio de Janeiro.

Ook Propato denkt dat de katholieken niet meer tevreden zijn met wat hun kerk te bieden heeft. "Ze begrijpen de rituelen in de mis niet meer. Ze willen dat het een geloof van hen is. In de evangelische kerk kun je meer jezelf zijn. Hoe je ook bent, God accepteert je."

Een van de grootste problemen is volgens Propato nu juist de positie van de paus. "Die is onfeilbaar. Dat accepteren mensen niet meer," zegt hij. Dat paus Franciscus zich veel richt tot de armen, is positief, vindt Propato, "maar het Vaticaan blijft een instelling van pracht en praal." Hij denkt dat katholieken hun kerk de rug toekeren om dezelfde redenen als waarom Brazilianen onlangs massaal de straat opgingen. "Brazilianen zijn kritischer geworden. Ze lezen meer en nemen informatie tot zich op internet."

Propato voorspelt weer demonstraties tegen de corruptie, slecht onderwijs en slechte gezondheidszorg, als de paus er is. De ogen van de wereld zijn dan op Brazilië gericht. "De Brazilianen zullen het pleidooi van de paus voor de armen voor zichzelf gebruiken en veranderingen eisen."

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons