'Bescherm scholen met bijzonder karakter'

Dekker moet gevolgen afschaffen kleinescholentoeslag onderzoeken

in Christelijk Nieuws

Scholen die maar weinig leerlingen hebben omdat ze kleine stromingen in de samenleving vertegenwoordigen, mogen geen slachtoffer worden van het afschaffen van de toelage voor kleine scholen.

Scholen die maar weinig leerlingen hebben omdat ze kleine stromingen in de samenleving vertegenwoordigen, mogen geen slachtoffer worden van het afschaffen van de toelage voor kleine scholen. De Tweede Kamer besloot donderdagavond dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) de gevolgen van zijn beleid in kaart moet brengen.

Kaalslag
Hij moet dan onder meer kijken naar de situatie van vrije scholen, Montessorischolen, Daltononderwijs en gereformeerd en reformatorisch onderwijs. Volgens het CDA en de ChristenUnie werken deze scholen nu al veel samen en hebben ze daarom een specifieke positie.
,,Een overgrote meerderheid van de scholen met een bijzonder karakter hebben minder dan 145 leerlingen en zouden dus hun kleine scholentoeslag kwijtraken'', aldus Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij is blij dat de Kamer erop aandringt om tot een praktische oplossing te komen. ,,We moeten een kaalslag onder deze scholen voorkomen'', vindt hij.

Bonus
Dekker wil de toeslag voor kleine scholen afschaffen, omdat die volgens hem een bonus zijn op klein blijven. Hij wil het geld liever gebruiken om scholen te stimuleren om meer samen te gaan werken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons