Arabische christenen Israël richten partij op

'Zonen van nieuwe Testament' strekken zich uit naar vrede en integratie

in Christelijk Nieuws

Arabische christenen in Israël hebben een nieuwe politieke partij opgericht, waarmee ze in de toekomst willen deelnemen aan parlementsverkiezingen. Volgens oprichter Bishara Shilyan is de partij noodzakelijk omdat andere Arabische partijen negatief tegenover de Joodse staat staan en een islamitische agenda hebben. Deze partijen zijn volgens Shilyan niet in het belang van de christenen.

De partij, genaamd 'B’nei Brit Hahadasha' (Zonen van het nieuwe Testament) is mede opgericht tegen de achtergrond van de nasleep van de Arabische Lente. Sinds de val van Egyptische president Hosni Mubarak zagen christenen in Israël met zorg aan hoe koptische christenen werden bedreigd en hun priesters werden vermoord. Ook zagen zij hoe kerken het in Syrië moesten ontgelden en hoe islamistische rebellen de sharia aan de christelijke bevolking in veroverde dorpen oplegden.

Door deze ontwikkelingen worden de christelijke Arabieren steeds vaker gevraagd om identiteit te onderscheiden van Israëls bredere Arabische samenleving, die voor ongeveer 90 procent uit moslims bestaat.

De Hebreeuwse naam van de partij kan worden vertaald met 'Zonen van het nieuwe Testament', of 'nieuwe bondgenoten'. Op haar Facebookpagina geeft de partij aan zich in te zetten voor volledige integratie van christenen op alle terreinen, vrede met een democratische Palestijnse staat en buurlanden van Israël en bevordering van toerisme en handel. Ook pleit de partij voor de terugkeer van alle Israëliërs die het land hebben verlaten.

Foto: Facebook 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons