Zou jij je dochter van 15 uithuwelijken?

Nienke Westerbeek (Eva) blogt deze week uit Jordanië tussen de Syrische vluchtelingen

in Geloven

Prachtig is ze, mijn 15-jarige dochter. Vandaag gaat ze voor het eerst naar een gala. Een prachtige jurk, zilveren hakken, haar haar is door de kapper opgestoken en ze wordt opgehaald door een mooie oude auto. Wat ziet ze er opeens volwassen uit en opeens moet ik denken aan het idee dat ze op een dag in een witte jurk de deur uitloopt om te trouwen met de man van haar dromen. En ik hoop dat het nog even duurt voor dat zover is.

 

Maandag reis ik af naar Jordanië om met eigen ogen te zien hoe groot de ramp is die zich op dit moment afspeelt aan de grens van Syrië. Ruim 1/3 van de bevolking is op de vlucht, vooral vrouwen en kinderen.

Ik lees me in op de problematiek en als ik het artikel over kindbruiden lees springen de tranen in mijn ogen. Van verdriet en woede. Want zo gaat het daar dagelijks:

Prachtig is ze, de 15-jarige dochter van deze Syrische vluchtelinge. Vandaag wordt ze uitgehuwelijkt. Niet omdat ze dat graag wil, maar haar moeder ziet geen andere uitweg. Ze is met haar acht kinderen gevlucht uit Syrië naar Jordanië. Nu zit ze daar, zonder inkomsten en zonder bescherming. Ze heeft geld nodig voor het onderhoud van haar gezin. En daarnaast is ze bang dat de eer van dit meisje aangetast zal worden. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag.

De bruidegom zou niet de eerste keus van de moeder zijn. Hij is uit een van de buurlanden gekomen omdat hij gehoord heeft dat er mooie jonge bruiden in overvloed zijn en de bruidsschat laag. Hij maakt misbruik van de situatie en de moeder weet het. Maar ze heeft geen keus. Ze hoopt er het beste van en vraagt Allah om de bescherming van haar kind en de rest van haar gezin. Voorlopig heeft ze weer geld om het gezin te onderhouden en het allerbelangrijkste heeft ze geregeld: de eer van de familie zal niet bezoedeld worden.

Deze en nog vele verhalen zal ik gaan horen de deze week. En ik ga ze jou vertellen. Ik ga de vluchtelingen uit Syrië een gezicht geven, omdat we het moeten weten. Zodat we kunnen bidden en geven. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons