TV-Tip | Vechten tegen katholieke fusies

Reportage in De Vijfde Dag vanuit Brabantse Best

in Christelijk Nieuws

Een deel van de katholieke gemeenschap in het Brabantse dorpje Best weigert mee te gaan met de fusieplannen van het bisdom. Zij hebben de kerk vaarwel gezegd en komen nu samen in het kleine wijkgebouw. De Vijfde Dag zendt vanavond een reportage uit.

Pastoor Schreurs is bijna 77. Hij is al 51 jaar priester en meer dan dertig jaar pastoor. En nu, aan het eind van zijn katholieke carrière, is hij samen met diaken Van de Laar ontslagen door de bisschop omdat zij het bisdom niet willen volgen in de fusieplannen.

De parochianen vrezen dat bij de fusie het kerkgebouw moet sluiten en er vanuit het bisdom een strenge orthodoxe wind zal gaan waaien. De hechte gemeenschap valt dan onherroepelijk uit elkaar, zo is de angst. En dus lopen de emoties hoog op nu het bisdom aan hún kerk komt.

Hulpbisschop Rob Mutsaerts kijkt er heel anders tegen aan. De cijfers bewijzen volgens hem de fusienoodzaak, want de kerk stroomt leeg. Steeds meer parochies staan leeg, er is een priestertekort en het geld raakt op.

Komt het nog goed met de katholieke gemeenschap in het Brabantse dorpje?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons