Syrische vrouwen keuren christenvervolging af

Nienke Westerbeek (Eva) met christelijke vrouwen op bezoek bij gevluchte Syrische vluchtelingen

in Geloven

Beetje bij beetje druppelen de vrouwen en kinderen binnen. Ze komen voor de traumaworkshop van Arab Women Today. Ik ga naast een vrouw van een jaar of 35 zitten. Wat ze ervan verwacht? "Eigenlijk niks. Maar waar ik woon verveel ik me. Alles is beter dan dat."

Ze vertelt over haar situatie. Samen met haar man en kinderen is ze gevlucht. Haar man moest de grens over gesmokkeld worden en dus konden ze zich niet laten registreren bij de UNHCR. Geen registratie betekent geen hulp. "Ik ben gaan lopen toen mijn jongste kind 6 dagen oud was."
"Werkt je man?" Helaas kan hij niet aan het werk omdat hij geen papieren heeft. Het kleine beetje inkomen dat het gezin genereert komt doordat zij naait voor anderen.

Ruzie
Met twee families, 15 personen, wonen ze in drie kleine kamertjes. "We hebben de hele dag ruzie. Mijn man heeft gevochten bij de rebellen en sindsdien is hij niet meer dezelfde. Soms zou ik willen scheiden…"
De traumaworkshop bestaat uit een lezing over de kracht van vrouwen. Dat het belangrijk is om zelf keuzes te maken en dat je gelooft dat je de moeite waard bent, ook al laat je hele omgeving merken dat je niks waard bent. Als niemand tegen je zegt dat je waardevol bent, ga dan naar God toe. Een boodschap die de meeste vrouwen hier nog nooit hebben gehoord. Ik zie een jonge vrouw een traan wegvegen.

Levenslijn
Later moeten we onze levenslijn tekenen. Pijlen omhoog voor de leuke gebeurtenissen, pijlen naar beneden voor de verdrietige.
Ik durf bijna mijn lijn niet in te vullen. Ik heb geen kinderen verloren, geen man achtergelaten in de oorlog, ik ben niet verkracht en mishandeld of genegeerd.
En toch komt het gesprek op gang. Ik laat een foto van mijn gezin zien en zij doen dat ook. Een van de vrouwen laat trots haar zonen zien. Ook de confronterende van de dode zoon.

Vredig
Eén van de vrouwen is een christen die uit Syrie is gevlucht. Het duurt even voor het gesprek op gang komt, maar dan gebeurt er iets prachtigs. De vrouwen vertellen tegen elkaar hoe goed ze het hadden voor de oorlog en hoe ze vredig naast elkaar leefden. En dat ze allemaal, inclusief de vrouw van de imam, afkeuren dat de christenen nu vervolgd worden. Maar ja, zij zijn vrouwen…
Maar voor dit moment is het goed. En als ze gaan praten over het eten dat ze kookten en waar ze van genoten, dan klaren de gezichten op en wordt er met enthousiasme gesproken. Aan het eind de meeting is er een hartelijk afscheid.

Met een traumaworkshop los je niet alle problemen op. Maar er wordt een richting gegeven en bruggen geslagen. En dat betekent dat je weer eens stapje verder kunt. En dat is onder deze omstandigheden eigenlijk al heel wat.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons