Syrische vluchtelingen gastvrij ondanks ellende

Nienke Westerbeek (Eva) bezoekt Syrische vluchtelingen

in Geloven

Een kamer met vier vrouwen en drie kinderen. Af en toe komt er ook man binnenlopen. Eén van de twee vrouwen zonder hoofddoek slaat er snel een om, de ander niet. Ik concludeer daaruit dat het haar broer is en als ik ernaar vraag, antwoordt ze bevestigend.

Twee van de vier vrouwen interview voor ik Eva. Verschrikkelijke verhalen zijn het. De vrouwen en hun families waren altijd aanhangers van de president van Syrië, maar nu niet meer. Voor hun ogen zijn broers, neven en dorpsgenoten gemarteld en doodgeschoten.
 
Vrouwen uit het dorp zijn meegenomen, nadat militairen hun vertelden dat ze ‘bescherming’ nodig hadden. Twee ervan kwamen terug, verkracht. Van de anderen hebben ze sindsdien niets meer vernomen.

Geen optie om te blijven
Het is zo onveilig geworden in Syrië, zeker voor vrouwen en kinderen, dat het geen optie meer is om te blijven. Als ik de vrouwen uit de kamer in de ogen kijk, zie ik een ongelooflijk verdriet. De oude vrouw heeft zwarte ogen van het huilen. Ze is de moeder van een van de vrouwen, en vijf van haar zonen zijn vermist. Een ander zegt: “Het is dat ik adem, maar eigenlijk ben ik dood.” En ik denk dat ik het begrijp.
 
Nu zitten ze hier, in Jordanië. In een flat die eigenlijk afgebroken moet worden. Met een huurprijs van 300 euro voor die kamers, inclusief gas en licht en water. Maar waar moeten ze het van betalen? En hoe komen ze aan eten? De man in huis mag niet werken. Hun afspraak voor registratie bij de UNHCR is pas in januari 2014(!). Zonder registratie krijgen ze geen voedselpakketten. Hoe ze tot die tijd aan eten moeten komen? Ze hebben geen idee.
 
De domineesvrouw die met me mee is, hoopt dat ze hen volgende week kan meenemen in het project dat voorziet in voedsel en spullen in samenwerking met ZOA.
 
Klik
Met een van de vrouwen heb ik echt een geweldige klik. Ik zou haar en haar dochters zo graag meenemen en een betere toekomst geven. Als ze me vraagt of ik haar niet kan helpen, moet ik met tranen in mijn ogen toch heel ferm ‘nee’ zeggen. Ik kan haar niet helpen.
 
Gezellig
Dan word er een kleed op de grond gelegd en het eten komt binnen. En natuurlijk moeten we mee-eten. Er is een enorme tweestrijd in mezelf, want deze mensen hebben zo weinig en dat wat ze hebben willen ze met mij delen. Ik mag niet weigeren.
 
En even later ben ik ook blij dat ik het niet gedaan heb. Want zodra het eten op tafel staat, praten we over eten. En als je met Syriërs over eten praat, worden ze blij. Ze hebben een geweldige keuken en ze houden ervan over te praten. En dan wordt het dus toch nog gezellig. Want dat gebeurt, met vrouwen onder elkaar…

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons