Standbeeld en brug majoor Bosshardt onthuld

in Christelijk Nieuws

Amsterdam heeft sinds vrijdag een standbeeld van majoor Bosshardt en een Majoor Bosshardtbrug. Het beeld en de brug zijn onthuld op de Wallen, midden in het gebied waar de in 2007 overleden Bosshardt jarenlang werkte als heilsoldate.

Amsterdam besloot de heilsoldate te eren vanwege haar grote verdiensten voor de hoofdstad en zijn inwoners. De naar haar vernoemde brug ligt over de Oudezijds Achterburgwal, ter hoogte van de Oudekennissteeg, en stond tot dusverre bekend als brug 211. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onthulde de brug. Het standbeeld staat daar vlakbij, schuin tegenover het huis waar Bosshardt woonde.

In hetzelfde gebied is vrijdag ook de eerste steen gelegd van de Majoor Bosshardtburgh. Een bestaande voorziening van het Leger des Heils voor hulpbehoevende dak- en thuislozen wordt verbouwd en krijgt de naam van de majoor.

Op zaterdag, haar 100e geboortedag, vindt er in de Heineken Music Hall in Amsterdam een gala plaats ter ere van majoor Bosshardt. Tijdens het gala is een musical te zien over haar leven en werk. Bekende Nederlanders als Mies Bouwman en Mariska van Kolck spelen mee, evenals mensen die hulp krijgen van het Leger des Heils.

Majoor Bosshardt (1913-2007), die eigenlijk luitenant-kolonel was, verwierf landelijke bekendheid door haar werk in de rosse buurt van Amsterdam. Ze werd in 1934 officier van het Leger des Heils. In 2004 ontving ze de Yad Vashem-onderscheiding, de hoogste onderscheiding van Israël. Ze kreeg die omdat ze in de Tweede Wereldoorlog 70 (joodse) kinderen op particuliere onderduikadressen had ondergebracht.

In Amstelveen kreeg ze vorig jaar ook al een brug. In het Broersepark werd daar in juli 2012 de Majoor Bosshardtbrug onthuld.


Bron:ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons