Restauratie voor Nederlandse kerk in Livorno

in Christelijk Nieuws

De 'Nederlandse kerk' in de Italiaanse havenstad Livorno krijgt 80.000 euro van het gemeentebestuur voor de restauratie. Het neogotische gebouw uit 1864 is al ruim 20 jaar gesloten en verkeert in enorm slechte staat. Met deze schenking van de stad Livorno kan een groot deel van de restauratie worden betaald.

Vorig jaar dong de kerk mee voor een grote donatie van de Italiaanse vereniging voor Monumentenzorg (Fondo Ambiente Italiano, FAI). Ook vanuit ons land werd gestemd op de website van de FAI. Uiteindelijk kreeg de "tempel van de Nederlandse en Duitse Congregatie'', zoals de kerk officieel heet, bijna 24.000 stemmen. Daarmee eindigde hij op een negende plaats. De citadel van Alessandria in Piemonte won met bijna 54.000 stemmen.

Het resultaat van de FAI-wedstrijd, de serieuze bezorgdheid van de Lions Club in Livorno en het enthousiasme van diverse lokale verenigingen die hun krachten gebundeld hebben voor het behoud van de Nederlandse kerk, hebben er voor gezorgd dat de gemeente nu geld vrijmaakt voor de restauratie.

De 'Nederlandse kerk' aan de 'Nederlandse kade' stond vroeger bekend om zijn goede akoestiek, maar is volledig in verval geraakt. De glas-in-loodramen zijn grotendeels verloren. Het plafond is ingestort en duiven vliegen in en uit. Regelmatig brokkelden grote stukken van de voorgevel af. Na de restauratie moet de kerk een multifunctioneel cultureel centrum worden.

 

Bron: ANP
Foto: Wikipedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons