Oud-bisschop Gijsen (80) overleden

in Christelijk Nieuws

Oud-bisschop Jo Gijsen van Roermond is maandag op 80-jarige leeftijd in Sittard overleden. Dat heeft het bisdom Roermond laten weten.

Hij stond bekend als een eigenzinnige en zeer behoudende bisschop. Gijsen werd in 1972 tot bisschop van Roermond benoemd. In januari 1993, enkele dagen na het gezamenlijke vijfjaarlijkse bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan, nam hij om gezondheidsredenen ontslag.

Gijsen trok zich op een gegeven moment terug in een klooster in Oostenrijk. Van 1996 tot 2007 was hij bisschop van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. In 2007 kwam hij terug naar Nederland en werd hij rector van de zusters karmelietessen in Sittard.

Gijsen richtte in 1974 het grootseminarie Rolduc (Kerkrade) op. Deze priesteropleiding werd vaak geassocieerd met geslotenheid en behoudzucht. De naam van Gijsen viel vorig jaar in het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk. Eind jaren 50 zou hij op het toen nog kleinseminarie Rolduc "onbetamelijk'' hebben gehandeld en de privacy van een oud-leerling aldaar "op grove wijze'' hebben geschonden, zo oordeelde de klachtencommissie van de RK-Kerk over een klacht die was ingediend tegen Gijsen.

Volgens de aanklacht zou hij een oud-leerling hebben begluurd die zich in bed bevredigde. Formeel gezien was er geen sprake van seksueel misbruik, maar was Gijsen wel over de schreef gegaan, aldus de commissie.

De uitvaartplechtigheid van Gijsen is zaterdag in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.

De RKK komt dinsdagmiddag met een extra uitzending van RKK Kruispunt Actueel naar aanleiding van het overlijden van Gijsen.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons