Nederland: Veto tegen EU-sancties Israël

in Christelijk Nieuws

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal zijn veto uitspreken over mogelijke EU-sancties tegen Israël mocht dat land nederzettingen gaan bouwen op de omstreden locatie E1 ten oosten van Jeruzalem. Dat liet de bewindsman woensdag desgevraagd weten.

Maar volgens hem zijn Europese sancties nu helemaal niet aan de orde. Hij voerde de afgelopen twee dagen gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders. De kans op hervatting van het vredesoverleg zou met sancties zijn verkeken en dat wil hij voorkomen.

Timmermans vindt het van groot belang dat de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken een kans krijgt om Palestijnen en Israëli's weer om de tafel te krijgen. ,,Het initiatief van president Obama en minister Kerry is niet alleen de beste, maar ook de enige optie om het vredesproces weer op gang te krijgen'', aldus de minister.

Bouwen op E1 zal de bilaterale relaties tussen Nederland en Israël wel negatief beïnvloeden, voegde hij eraan toe. E1 is het zeer omstreden gebied bij Jeruzalem, waar Israël vorig najaar aankondigde te willen gaan bouwen. Israël kreeg wereldwijde kritiek op de bouwplannen, die nog niet zijn uitgevoerd.

Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem. Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden. De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat noemde het bouwplan in december het definitieve einde van het vredesproces.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons