Marathon ‘4e Musketiers’ maakt indruk

Rob Timmerman liep zijn eerste marathon in Uganda: “Diep gaan met een doel”

in Christelijk Nieuws

Een hele marathon heeft hij gelopen, met zo’n 400 stijgmeters, wat gelijk staat aan vier Domtorens. Maar een nog grotere uitdaging is de hitte: marathonloper Rob Timmerman heeft deze barre tocht namelijk gelopen in Uganda, waar de temperatuur al snel oploopt tot zo’n 30 graden. Fysiek een enorm zware prestatie, maar de indrukwekkende verhalen en de prachtige Afrikaanse koppies hebben hem vleugels gegeven. Na drie uur en 48 minuten bereikt hij de finish: gesloopt, en vol emotie. De armoede heeft hem diep geraakt. “Ik houd van diep gaan met een doel. Hier wil ik wel voor afzien.”

Precies een week geleden lopen Rob Timmerman en 120 andere mannen van de mannenbeweging ‘De 4e Musketier’ de sponsormarathon in het noorden van Uganda. Het is een plek van extreme armoede en – erger nog – zonder hoop. Het rebellenleger van Joseph Koney heeft hier diepe sporen nagelaten. Rob: “Ons startpunt in het gebied Adwari is op steenworp afstand van de laatste grote moordpartij in 2004. Kinderen werden ontvoerd, hun ouders opgesloten in een hut, die vervolgens in brand werd gestoken. Die dag werden 300 mensen vermoord.”

Nieuwe hoop
Het maakt dan ook grote indruk als er op een dag 120 lange, blanke lopers uit bussen stappen, om uitgerekend dáár hun marathon te lopen. “Adwari is een uitdrukking geworden voor een plek van rampspoed. De Ugandezen roepen ‘Adwari, adwari’ bij tegenslagen en teleurstelling. Wij hebben er geen besef van gehad hoe diep het gaat als een hele gemeenschap geen hoop meer heeft. Maar net zo goed hebben we ook niet gerealiseerd hoeveel impact onze komst op Adwari heeft gemaakt. ‘Adwari’ staat niet langer voor rampspoed, maar voor nieuwe hoop.”

Ontmoetingen 
De marathon heeft ook bij Rob zelf veel teweeggebracht. Hij is weer terug in Nederland; in zijn gedachten is hij nog steeds in Uganda. Je ziet het aan zijn blik, die soms in de verte kijkt. Je hoort het in zijn verhalen, waar de pijn om Uganda’s trauma’s en armoede in doorklinkt. “Ik ben me pijnlijk bewust van het verschil met mijn kinderen. Veel kinderen in Noord-Uganda worden niet oud, leven zonder ouders en kunnen geen gebruik maken van gezondheidszorg. Armoede maakt dat mensen geen hoop meer hebben. Ik wil dat rechtzetten en dat mag me wel wat kosten.”

Het zijn vooral de ontmoetingen die Rob bijblijven. Zo trekt hij een dag op met zijn Compassion-sponsorkind Edwin, een jongetje van 5 jaar, “de donkere versie van mijn zoontje”. Robs sponsorgeld heeft het leven van dit ventje veranderd. “Ik las zijn medische rapport. Voordat we hem sponsorden, was hij ondervoed en had hij ontstekingen aan zijn handen. Nu stapte Edwin voor mijn ogen de bus uit: op gewicht, met een grote smile. Wat is dit eenvoudig, maar tegelijkertijd ook super om te doen!”

Wil je geraakt worden?
“Ik stel mezelf de vraag: wil je geraakt worden, je oncomfortabel voelen en je verbinden aan mensen die het minder hebben? Ik heb nog nooit zoveel gehuild. Ik heb verhalen gehoord, die ik liever niet had gehoord. Maar ik wil mijn ogen niet langer sluiten voor de realiteit. Deze week was het goed om niet alleen heel ‘westers’ mijn geld te delen, maar ook hun leed te ervaren. En ja, dat levert veel verwarring en pijn op. Maar het heeft ook mijn ogen geopend, en ik hoop dat ze heel lang open blijven.”
 
Elke sporter heeft tienduizend euro meegenomen voor de sponsorloop. Met de 1,2 miljoen die dit oplevert, helpt kinderhulporganisatie Compassion kinderen te ontsnappen aan de armoede en steunt Open Doors vervolgde christenen in Afrika.
 
Klik hier voor meer informatie en blogs over de marathon van de 4e Musketier.

De Musketier Marathon in 3 minuten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons