'Lange, saaie, inhoudsloze' psalm 119 wint prijs

Kees Waaijman schreef 'Hoe streelt jouw zegging mijn gehemelte'

in Mediatips

Tussen twee 'zware' theologische boeken won het dunste en meest persoonlijke boek de Theologie Publicatieprijs 2013 tijdens de 'Nacht van de Theologie' in Rotterdam. De jury kende de prijs toe aan een boek dat 'een schitterende synthese vormt van wat de auteur schreef op het gebied van exegese en spiritualiteit'.

De shortlist bestond verder uit de veel bekendere en meer besproken boeken Christelijke Dogmatiek van Gijsbert van den Brink en Kees van der Kooi en Lichaam en Geest van Christus van Bram van de Beek. Beide boeken riepen discussie op en kunnen nog jarenlang mee als standaardwerken in de theologie. De jury ziet in alledrie de boeken 'grote kwaliteit'.

Jury-rapport
Toch koos de jury unaniem voor het buitenbeentje tussen de theologische werken. Het winnende boek is "het meest vernieuwend, geschikt voor een breed publiek, gefundeerd en relevant." 
Bij de uitreiking zei de jury over het boek van Waaijman: "Het dunste van de drie gaat over de langste psalm. Psalm 119. Een psalm die bekendstaat als oervervelend, schrijft Kees Waaijman in zijn voorwoord. In zijn boek Hoe streelt jouw zegging mijn gehemelte, trekt hij die lange psalm open, ontvouwt hem, tot de lezer acht kernwoorden ziet en verschillende stemmen hoort klinken. Waaijman verleidt de lezer, maar maakt het deze niet makkelijk, met zijn eigenzinnige vertaling. Hij laat ons knabbelen en bijten op de tekst, zo verwoordde een van de juryleden het. Een onnadrukkelijk boek, niet claimend, maar dan toch wel weer uitgesproken. Een psalm, spiritueel, exegetisch en theologisch gelezen. Literair ook. Een originele aanpak. Waaijman ziet kans, de lezer te raken en te ontroeren met uitgerekend de minst populaire psalm."

3D-printer
Waaijman ontving uit handen van Mirjam Sterk een sculptuur van Leo Lanser. De letter Ypsilon was afkomstig uit een 3D-printer.

Boekgegevens:

  • Kees Waaijman, Hoe streelt jouw zegging mijn gehemelte.
  • 320 pagina's
  • Uitgeverij Ten Have (juni 2012)


Foto: Leo Lanser

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons