Klokkenluider Google: "Jezus houdt ons verantwoordelijk"

Ex-medewerker Google handelde vanuit christelijke overtuiging

in Christelijk Nieuws

De Britse klokkenluider Barney Jones werd geïnspireerd door zijn christelijk geloof toen hij bekend maakte dat Google belastingen ontwijkt. Dat zegt hij in een filmpje van het Britse dagblad The Guardian. Zijn eigen carrièreperspectieven gingen er naar eigen zeggen niet op vooruit. Zijn daad had wél grote gevolgen: een Britse parlementaire commissie heeft na zijn melding geconcludeerd dat Google een “zeer uitgekookte” strategie hanteert om belastingen in Verenigd Koninkrijk te omzeilen.

Het bedrijf heeft tussen 2006 en 2011 zo’n 18 miljard dollar aan omzet gedraaid in het Groot-Brittannië, maar heeft in diezelfde periode slechts 16 miljoen dollar aan belasting betaald. De overige belasting is in Ierland betaald, waar het tarief op 12,5% ligt, tegenover 23% bij de Britten. Google verklaart dit met het feit dat ze hun verkoop daadwerkelijk in Ierland hebben gedaan.

Perfecte leven 
Incorrect en immoreel, volgens ex-medewerker Jones. Hij werkte jarenlang op de sales-afdeling van Google. Hij gelooft dat “Jezus ons verantwoordelijk houdt voor het goede en het slechte dat we hebben gedaan. Ik wil dan kunnen zeggen dat ik heb gedaan wat in mijn macht lag.”
 
Jones is nog steeds enthousiast over zijn oude werkgever Google. “Ik wil niet overkomen als: zie mijn perfecte leven, en kijk eens naar al die afschuwelijke mensen bij Google. Nee, Google is een organisatie waar ik om geef. Als we constateren dat we verkeerd doen, moeten we daarmee niet doorgaan in de toekomst.

Bekijk hier het filmpje van The Guardian.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons