Kerken erkennen schuld slavernij

"We hebben systematisch de andere kant opgekeken."

in Christelijk Nieuws

De kerken in Nederland erkennen schuld aan de betrokkenheid van de Nederlandse slavernij. Vandaag kwam de Raad van Kerken met een verklaring.

In de tijd van de Nederlandse slavenhandel hebben de kerken in Nederland geen of onvoldoende respect getoond voor bijbelse en menselijke waarden, staat in de verklaring van de Raad van Kerken.

"Als kerken weten we ons deel van dit schuldig verleden en moeten we vaststellen dat theologie in bepaalde omstandigheden is misbruikt om de slavernij te rechtvaardigen. Miljoenen mensen werden als slaaf gehouden. We erkennen betrokkenheid in het verleden van afzonderlijke kerkleden en van kerkelijke verbanden bij het in stand houden en legitimeren van slavenhandel'', stelt de raad.

In de verklaring richt de Raad van Kerken zich tot nakomelingen van mensen die ooit als slaaf moesten werken, onder meer in Suriname en (Caribisch) Nederland en op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Gisteravond in Knevel en Van den Brink sprak Klaas van der Kamp, de voorzitter van de Raad van Kerken over een "zwarte holocaust". "We hebben systematisch de andere kant op gekeken. Theologen hebben de slavernij goedgepraat. Dat doet pijn."

Arie Slob van de Christenunie liet weten dat dit onderwerp ook in de Kamer zal worden besproken op 27 juni. "Ik vind het betekenisvol omdat ook de overheid hier geschiedenis in heeft."

Binnenkort is het honderdvijftig jaar geleden dat de Nederlandse slavernij werd afgeschaft. Nederland was een van de laatste landen die zich bezighield met de slavernij.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons