"Jongeren van de straat zitten in mijn hart"

Daniel de Wolf zondagavond in ANDRIES

in Geloven

Hij voelt zich altijd al aangetrokken tot de rand van de samenleving. Daniel de Wolf werkt daarom in een van de beruchtste buurten van Rotterdam, ooit ook als dominee. Zondagavond vertelt hij in het EO-programma ANDRIES over zijn drive: “Ik ben van deze mensen gaan houden als van mijn eigen kinderen. Als ze de verkeerde kant op gaan, doet dat pijn.”

Zes jaar geleden sticht Daniel de Thugz Church (kerk voor tuig, red.), sinds twee jaar Church4All geheten, in de Millinx, een achterstandswijk in Rotterdam. “In eerste instantie begin je met een flinke portie idealisme. Dan kom je de gebrokenheid van zo’n buurt tegen. Maar je ontmoet vooral ook echte mensen. Je gaat van ze houden.”
 
In diezelfde tijd krijgt hij landelijke bekendheid met zijn vertaalwerk voor de Torrie van Mattie; het evangelie van Matteüs in straattaal. Later schrijft hij nog een aantal delen van de Straatbijbel, zoals Genesis, Hoe die torrie begon.

Succesverhaal?
Zijn straatcarrière klinkt als een succesverhaal, maar de weerbarstigheid van de straat houdt Daniel met de beide benen op de grond. De leden van zijn kerk zitten nog wel eens in de gevangenis. “Soms proberen de jongeren met de beste wil van de wereld een ander leven te leiden, maar ze houden het soms toch niet vol en ze vallen weer terug. Ik heb dat gevoel wel gehad: ik breng voortdurend mensen bij Jezus, maar in tegenstelling tot de verlamde man laat Hij ze gewoon liggen. Ze lopen helemaal niet naar buiten.”
 
De teleurstellende ervaringen hebben Daniels verwachtingen van God getemperd. Tegelijkertijd heeft het hem leren loslaten en is hij ontvankelijker geworden voor alle positieve ontwikkelingen. “Soms kom je weer jongens tegen. Dan krijg je opeens een omhelzing op straat en vertellen ze dat het goed gaat, dat ze weer werken. Dan ontdek ik dat we toch iets hebben betekend voor deze mensen.”

Nieuw project
Kortgeleden is de straatpastor begonnen aan een nieuw project; opnieuw gericht op jongeren van de straat. Bij stichting De Nieuwe Kans helpt hij jongeren die actief willen werken aan de verbetering van hun situatie en aan de slag willen in de samenleving. Wat zijn nu zijn verwachtingen? “Mijn droom is niet meer zo groots, niet meer zo idealistisch. Maar ik ga wél door met deze groep jongeren aan de rand van de samenleving. Ik wil er voor ze zijn op straat, ze helpen, naast ze staan en kijken of we een stap vooruit kunnen komen. Daar heb ik moed voor en ik heb er zelfs zin in.”
 
ANDRIES, zondagavond 30 juni om 00.20 uur, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons