‘Ik vind het bijzonder om Laurens als vader te zien’

Laurens de Knijff groeide op als zoon van EO-presentator Wim. Samen kijken vader en zoon regelmatig terug op de opvoeding en spreken ze over het geloof. Omdat het bijna Vaderdag is, praten ze voor Visie eens niet mét, maar óver elkaar. 


Laurens over Wim

Hoe kijk je terug op je opvoeding?

“Ik vroeg me lange tijd af: ‘Waarom ben ik zo bekrompen christelijk opgevoed? Had ik geen neutrale opvoeding kunnen krijgen?’ Nu ik zelf kinderen heb, weet ik dat een neutrale opvoeding niet bestaat. Ik begrijp ook beter dat mijn ouders me zo hebben opgevoed. Toch denk ik dat ik te weinig van de buitenwereld heb gezien.”Welke invloed heeft je vaders carrière gehad op de opvoeding? 

“Het was dubbel. We werden vaak nageroepen en op school gepest, maar in de christelijke wereld was het een voorrecht. Als we bijvoorbeeld naar een conferentie gingen die mijn vader leidde, waren wij ‘de kinderen van de EO-man’.”


Wat maakt jullie band speciaal? 

“Omdat ik niet gelovig ben, heb ik lang gedacht dat ik een andere kant op zou gaan dan mijn vader. Maar in mijn werk ben ik juist bij een omroep terechtgekomen, op een afdeling waar hij ook heeft gewerkt: research en development. We hebben veel gemeen, maar zijn qua geloof totaal verschillend. Dat maakt het lastig én speciaal.”Wat vind je mooi aan je vader? 

“Ik bewonder hem om zijn presentatietalent. Hij kan goed vertellen voor een groep, zonder zenuwachtig te zijn, zelfs niet voor een live-uitzending. En ik kan met mijn vader op debatniveau over het geloof praten. Hij staat qua geloofsovertuigingen stevig in zijn schoenen en is niet snel van zijn stuk gebracht.”Waar stoor je je aan bij je vader? 

“Hij kan erg de onderwijzer uithangen.” Wat is het belangrijkste wat je van je vader hebt geleerd? 

“Daar heb ik niet zomaar een antwoord op. Wat ik heb geërfd, is zijn brede belangstelling voor allerlei thema’s en het kunnen debatteren daarover.”Wat zou je je vader willen leren?
“Ik hoop dat hij van mij meekrijgt hoe een niet-christen denkt. Ik kan niet zeggen dat mijn ouders in een kleine wereld leven, maar het is wel erg christelijk gekleurd. Ik hoop dat ze door mij een ander geluid horen.”

Laurens de Knijff

Laurens de Knijff (44) werkt als internetprojectleider bij VPRO Digitaal. Hij woont samen met Elsbeth en heeft twee dochters (5 en 7).

Wim over Laurens

Hoe kijk je terug op de opvoeding?

“Het is denk ik nooit leuk om kind van een BN’er te zijn. Je wordt erop aangekeken en voor uitgescholden. Achteraf denk ik dat het voor de kinderen makkelijker zou zijn geweest, als ik geen presentator was.”


Welke invloed heeft je carrière gehad op de opvoeding? 

“Tv- en radiowerk gaat altijd voor, of je nu wilt of niet. Daardoor mis je soms belangrijke dingen. Zo was ik er niet bij toen onze dochter Henriëtte haar examenuitslag kreeg. Ik denk dat ze het zeker als tieners vervelend vonden.”

Wat maakt jullie band speciaal? 

“Ik vind het bijzonder om Laurens als vader te zien. Hij is een leuke vader die echt voor zijn kinderen gaat. En je vraagt je als ouder altijd af of je kind meer begrijpt van zijn eigen opvoeding als hij zelf vader wordt.”


Wat vind je mooi aan Laurens?

“Laurens is zachtaardig en verstandig. En – hoewel ik dat ten aanzien van het geloof wel een beetje jammer vind – hij heeft de moed gehad een eigen koers te varen. Ik heb er bewondering voor dat hij voor zichzelf gekozen heeft, op een voor hem heilzame manier. Het was een keuze die weliswaar tegen het geloof in ging, maar het heeft hem vrijheid gebracht.”

Waar stoor je je aan bij Laurens? 

“Ik stoor me er een beetje aan dat hij in zijn privéleven geen planner is. Hij regelt alles op het laatste moment.”Wat is het belangrijkste wat je van Laurens hebt geleerd?
“Er gaat een appèl van hem uit om mens van deze tijd te zijn. Hij leert me om niet in nostalgie terug te kijken en te denken dat vroeger alles beter was. Nee, deze moderne tijd is nu ook nog mijn wereld en daar moet ik voor open staan.”

Wat zou je Laurens willen leren? 

“Ik verlang ernaar dat hij van mij zou willen leren om weer open te staan voor God. Ik denk dat hij dit geen leuk antwoord vindt, omdat hij graag respect wil voor zijn keuze. Dat heb ik ook, maar als je me deze vraag stelt, is dit toch wat ik het liefst zou willen.”

Tekst: Femke Taale

Beeld: Eljee

Wim de Knijff

Voormalig onderwijzer Wim de Knijff (68) werkte van 1970 tot 2006 bij de EO. Hij ontwikkelde en presenteerde kinderprogramma’s, waarvan de EO Kinderkrant het bekendst is. Ook schreef hij verschillende boeken en sprak hij een aantal keer op de EO-Jongerendag. Hij is getrouwd met Willy en samen hebben ze twee kinderen (Laurens en Henriëtte) en vijf kleinkinderen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons