“Ik kan atheïsme aanbevelen”

Heerlijk al je een tijdje van al je vragen af wilt zijn

in Christelijk Nieuws

Hij was een tijdje atheïst, maar dat beviel toch niet. Toch was het voor hem een ontdekking hoe bevrijdend het atheïsme is. De christelijke journalist en dichter Rien van den Berg kan iedereen het atheïsme aanbevelen, vertelt hij in het EO-programma ‘Andries’: “Het is heerlijk als je een tijdje van je vragen af wilt zijn.”

Na een aantal teleurstellende gebeurtenissen brokkelt het geloof van Rien in zijn jonge jaren steeds verder af. Tot hij het uitroept: “God, als jij zegt dat je alles in je handen hebt, als een liefdevolle Vader, dan wordt het tijd dat je dat eens laat zien.” Er gebeurt niets.
 
Rien krijgt zijn geloof niet langer op een rijtje en wordt atheïst: “Er is geen God, geen reden tot vragenstellerij; doe maar wat je denkt dat je moet doen.” Wat blijkt? Het is heerlijk comfortabel. “Zalig om in die intellectuele slaap van het atheïsme weg te zakken. Als het aan mij gelegen had, was ik gewoon atheïst gebleven.”
 
Waterval
Maar het verhaal gaat anders. Op een winterse dag loopt Rien door het Duitse gebergte. “Met de hond, heerlijk comfortabel te zijn met mijn glasheldere wereldbeeld.” Tot hij in een dal een bevroren waterval ontdekt. De zon speelt met de bevroren ijskristallen. Opeens hoort hij een waterval. “Ik dacht: dat kan niet. Maar dan zie ik onder alle ijspegels nog een heel klein stroompje levend water lopen.”

Daar, in dat dal, gebeurt er iets bijzonders: “Ik geloofde mijn eigen atheïsme niet meer. Atheïsme is echt fantastisch, maar niet als je gelooft dat God bestaat. Ik las die waterval als een vertelling van God.” Het was voor hem als het opzetten van een andere bril: “Het verschil tussen geloven en niet-geloven is nauwelijks iets. De wereld ziet er hetzelfde uit. Tegelijk bepaalt het hoe je de wereld waarneemt.”
 
Schijnheiligen
Ondanks deze watervalervaring zijn niet al zijn grote vragen in één keer beantwoord. Maar nu blijft Rien al zijn vragen in alle eerlijkheid aan God voorleggen. Sterker nog, volgens hem gaat de Bijbel er zelfs in voor de moeilijke vragen te blijven stellen. “Als de kerk vol zit met allerlei gelovigen die hun geloofsvragen parkeren, dan kan het veranderen in een verzameling schijnheiligen. De twijfel en het gevoel dat God er niet is, mag benoemd worden.”
 
Van den Berg heeft in ieder geval het sterke vermoeden dat God bestaat, maar durft ook zo nu en dan zijn “theologische bouwwerk” af te breken: “Kijk, daar zit Rien van den Berg, die loopt nou één keer rond met het vermoeden dat God bestaat. En als het niet werkt, dan begin je toch gewoon weer overnieuw?”

Ga voor meer afleveringen naar de website van ANDRIES.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons