Helmert Woudenberg speelt 'God vergeeft'

Solo-acteur speelde eerder al o.a. Jezus en Hitler

in Mediatips

'God vergeeft' is de nieuwe één-akter van Helmert Woudenberg, waarmee hij vanaf september 2013 in de theaters te zien is. In zijn dertiende solovoorstelling vertelt hij het verhaal van Joep Haffmans, pastoor-deken van de H. Petrusparochie in Gulpen.

Een geestelijke die alles heeft gedaan wat God en de Katholieke Kerk hebben verboden. Van seksuele escapades tot en met grootschalige fraude. Én Woudenberg vertelt over de Katholieke Kerk, die wist van de wandaden van Haffmans, maar nooit heeft ingegrepen en hem zelfs de hand boven het hoofd hield.

Affaire
De Haffmansaffaire kwam in 2006 aan het licht, nadat bij de politie aangifte werd gedaan tegen de praktijken van de deken. Over de affaire schreven journalisten Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven het in 2011 bij Carrera verschenen boek 'In Gods naam. De Affaire Joep Haffmans'. Voor Woudenberg biedt dit boek een inspiratiebron voor de feiten betreffende de affaire, naast alle artikelen die er verder in de media verschenen zijn. "Het is erg interessant te dat er over de affaire nu een toneelstuk wordt gemaakt en we zijn benieuwd hoe Helmert Woudenberg het karakter van Haffmans daarin neer gaat zetten", aldus Langenberg en Van Laarhoven.

Jezus
'God vergeeft' is al weer de dertiende solovoorstelling van Helmert Woudenberg. Zijn voorstellingen gaan bijna altijd over de dunne lijn tussen goed en kwaad, tussen macht en onmacht. Hoewel Woudenberg zelf zegt niet gelovig te zijn, ligt het christelijk gedachtegoed er duimendik bovenop. Zo maakte hij eerder al één-akters over bijbelse begrippen en personen zoals 'De hel', 'De hemel', 'De zonen van Jakob' en 'Jezus'. Maar ook bracht hij Pim Fortuyn ('Fortuyn') en Adolf Hitler ('Übermensch') op de planken. Om deze personen gestalte te geven wisselt Woudenberg in zijn voorstellingen de 'monoloog interieur' af met levensechte dialogen, waarin Woudenberg beide kanten speelt.

'God vergeeft' gaat op 9 oktober 2013 in première in de Toneelschuur in Haarlem. De tournee duurt van september 2013 tot en met februari 2014Foto: Sanne Helgenberger

Fragment van solovoorstelling 'Jezus' (2002)

Interview over voorstelling 'Jezus' (2002)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons