Harley van Nederlander gezegend door paus

Zegening Franciscus wenst motoren en bereiders een veilige reis

in Christelijk Nieuws

"Daar gaat ie", roept Ron Moons (40) uit Hazerswoude-dorp, terwijl hij in Rome wijst op de open pausmobiel waarin paus Franciscus de Via della Conciliazione in rijdt. Moons is een van de achthonderd gelukkigen. Zijn Harley Davidson Road King Custom, die hij in 2005 kocht, staat zondag in de straat die uitkijkt op de Sint Pieter te wachten op de pauselijke zegen.

Moons is een van de Nederlanders onder de duizenden Harley-rijders die in Rome het jubileum van de motor vieren. De beroemde Amerikaanse motorbouwer Harley-Davidson bestaat 110 jaar. In Europa wordt dat gevierd met vier dagen feest in Rome en voor een beperkt aantal de pauselijke zegen van de tweewieler.

"Wow. Dit is toch wel heel bijzonder, hoor", zegt Moons, net nadat hij een foto van de paus maakt. "Dit is de eerste keer dat ik in Rome ben. Alles is al zo indrukwekkend, maar om hier te zijn, op het Sint Pietersplein en de paus van zo dichtbij mee te maken…ja, dat is toch wel heel speciaal."

Moons kwam een paar dagen geleden met tien vrienden van de Harley Davidson-club uit Den Haag naar Rome gereden. "Ik ben katholiek, hoewel ik niet naar de kerk ga. Maar ik geloof zeg maar in ‘goed zijn voor een ander’. Vrijdag ben ik ook naar de kerkdienst in de Sint Pietersbasiliek geweest. Daar was ik ook voor ingeloot. Het was wel jammer dat de mis vooral in het Italiaans was, en dat iedereen constant foto’s maakte met zijn telefoon, maar het was toch ook heel imposant," zegt Moons. "Laten we wel wezen. Een mooie fontein in Nederland is toch helemaal niets meer, als je dit ziet, hier!"

Ook de parade reed Moons mee, van Ostia naar Rome, maar op het festivalterrein in Ostia was hij niet iedere avond te zien. "Bij kleine festivals slaap je ook op het festivalterrein. Hier staan we op de camping, 12 kilometer verderop, dus moeten we met de motor. Dan kun je natuurlijk niet drinken. Soms is het relaxter om na zo’n dag gewoon met je vrienden op de camping een pilsje te drinken."

Dat er rond de Harley Davidson ook een sfeer hangt van ‘zware jongens’ en Hells Angels, stoort Moons niet: "Die zie je hier ook niet. Ik heb er misschien twee of drie gezien. Dit is helemaal niet hun ding. Hier zie je veel meer officiële clubs. Dus komen we ook bekenden tegen. Motorrijders uit België of Duitsland, die we kennen van andere festivals. Maar de Nederlanders haal je er zo uit hoor, die dragen ook onder de brandende zon nog hun beschermende kleding!", lacht Moons in zijn leren broek.

Bron: ANP
Foto: Youtube 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons